Ekológia

V SR hniezdi vyše 200 vtáčích druhov,z toho 150 odletí do iných krajín

"Aktuálna sezóna jesennej migrácie prekvapila ornitológov vysokým podielom mladých vtákov. "

TASR, 2. septembra 2022 10:56
Na snímke lastovička obyčajná (lat. Hirundo rustica). Foto: TASR Lukáš Grinaj

Na Slovensku hniezdi pravidelne vyše 200 vtáčích druhov, do krajín s priaznivejšími podmienkami odletí približne 150 z nich. Ako prvé odlietajú druhy do subsaharskej Afriky. Vtáky neodlietajú za teplom, ale tam, kde nájdu dostatok potravy. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu Ochrany dravcov na Slovensku (RPS) Eva Horková.

"Našu krajinu už opustili vlhy, mucháriky bielokrké, všetky trsteniariky zo slovenskej hniezdnej populácie, takmer všetky dážďovníky a včeláriky. V nasledujúcich dňoch odletia lastovičky, veľká časť peníc, sláviky," priblížil Roman Slobodník z RPS. Poukazuje, že spomedzi dravých vtákov odlietajú ako prvé sokoly červenonohé, sokoly lastovičiare, včeláre lesné či výriky lesné. Cez Slovensko práve migrujú mucháriky čiernohlavé, žltochvosty hôrne, severské populácie trsteniarikov, strakoše.

Aktuálna sezóna jesennej migrácie prekvapila ornitológov vysokým podielom mladých vtákov. "Najväčší vplyv malo počasie, respektíve klimatické podmienky. Absencia zrážok umožnila vysokú hniezdnu úspešnosť, najmä u druhov vtákov tzv. otvorených hniezd (drozdy, strakoše, trsteniariky, penice)," podotkol Slobodník. Okrem toho sa znížilo aj riziko predácie mláďat. Pedátori si podľa neho teraz nachádzali inú potravu, napríklad hmyz.

Ornitológ poukazuje, že pre tohtoročné mláďatá je migrácia najnáročnejším obdobím ich života. Veľa z nich cestu nezvládne, pri niektorých druhoch, najmä spevavcoch, prežije 20 percent mláďat. Ohrozené sú nepriaznivým počasím, vyčerpanosťou, nedostatkom potravy, predátormi a chorobami.





Komentáre