Ekológia

Na Vtáčí ostrov na Dunaji sa vrátila kolónia čajok

"Zahniezdiť tam prišli vďaka dobrovoľníkom, ktorí ostrov kosili a odstraňovali z neho invázne rastliny."

TASR, 5. apríla 2021 7:32, aktualizované 4. apríla 19:32
Na archívnej snímke čajka smejivá. Foto: TASR/AP
Bratislava 3. apríla (TASR) - Na Vtáčí ostrov na Dunaji sa koncom marca vrátila kolónia čajok, sú medzi nimi aj vzácne čajky čiernohlavé. Zahniezdiť tam prišli vďaka dobrovoľníkom, ktorí ostrov kosili a odstraňovali z neho invázne rastliny. Pre TASR to uviedol Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Birdlife Slovensko.

Od roku 1994 sa čajky na ostrov vracajú každoročne. V roku 2005 to však vyzeralo, že kolónia zanikne, hovorí Ridzoň. Dôvodom bolo, že ostrov zarastal inváznymi stromami, napríklad javorovcom, a ostal malý okraj lesa, kde čajky hniezdili. "Ich počet klesol viac ako dvojnásobne. Stačili dva roky a jediná kolónia vzácnych čajok čiernohlavých na slovenskom Dunaji a najväčšia v strednej Európe by zanikla," poznamenal ornitológ.

Čajky a rybáre totiž potrebujú pre svoje hniezdenie ostrov bez vegetácie alebo s nízkou trávnatou vegetáciou, približuje ornitológ. Dopĺňa, že v lese a ani v porastoch roripovníka nezahniezdia. Skupina dobrovoľníkov preto začala ostrov kosiť, a tak sa podarilo zväčšovať časť bez inváznych rastlín. "Aj vlani nám pomohli desiatky dobrovoľníkov kosiť invázny zlatobyľ a roripovník," povedal Ridzoň.

Vysvetľuje, že návrat čajok na ostrov je výnimočný v tom, že kolónia čajok a rybárov je na celom slovenskom úseku Dunaja len jedna. "Pritom po vyhniezdení z ostrova čajky a rybáre na niekoľko mesiacov úplne zmiznú a vyzerá to, ako keby tam ani neboli, na ostrove neostane ani pierko," konštatuje Ridzoň.
Na ilustračnej snímke kŕdeľ čajok na Dunaji pri Šamoríne. Foto: Adriana Forgáčová

Okrem čajky čiernohlavej, kolónie čajky smejivej na ostrove hniezdi podľa Ridzoňa aj vzácna kačica chripľavka, hrdzávka potápavá či chriašteľ vodný. V pieskových dunách hniezdia brehule, a tiež kalužiak červenonohý, ktorý je viazaný na mokrade a vlhké lúky.

Zatiaľ žiadne vtáčie druhy z ostrova neodišli. "Vzácne druhy, ktoré tu hniezdia, sa nám darí udržať. Tomu sme radi, lebo väčšina druhov hniezdiacich na Vtáčom ostrove na Dunaji už hniezdi len na niekoľko málo iných lokalitách na Slovensku," povedal Ridzoň. Uviedol tiež, že na ostrove na vodnej nádrži Kráľová sa čajky udržať nepodarilo. Dôvodom bolo, že ho nikto nekosil, zarástol lesom a čajky ostrov opustili. "Takmer tak zanikla jediná kolónia čajok na dolnom Váhu," podotkol s tým, že časť čajok sa presunula na plaváky ťažobného zariadenia štrkov. Tam však pri vlnách často dochádza k úhynom mláďat.
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Komentáre