Ekológia

Pozdĺž Dunaja bude pre vtáky bezpečnejšie elektrické vedenie

"Projekt sa oficiálne začal 1. septembra 2020 a v rámci programu LIFE ho finančne podporila Európska únia."

TASR, 13. novembra 2020 12:56
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič
Bratislava 13. novembra (TASR) – Pozdĺž Dunaja bude bezpečnejšie elektrické vedenie, ktoré zachráni tisíce vtákov. Ekologizácia nebezpečných konštrukcií stĺpov elektrického vedenia prebehne v 23 chránených a deviatich významných vtáčích územiach. Ide o projekt LIFE Danube Free Sky. Informovala o tom komunikačná manažérka Eva Horková z občianskeho združenia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

Dunaj je považovaný za najdôležitejší migračný koridor, miesto odpočinku a zimovania mnohých druhov vtákov v Európe. Zásahy elektrickým prúdom a nárazy do elektrických vedení patria medzi najväčšie hrozby voľne žijúceho vtáctva, priblížilo združenie.

Projekt bude trvať päť rokov a bude na ňom pracovať 15 partnerských organizácií zo siedmich krajín. Podľa združenia sa zvýši viditeľnosť viac ako 245 kilometrov najviac rizikových elektrických vedení. Zvýšená bude aj bezpečnosť vyše 3200 najrizikovejších podperných stĺpov.

„Úmrtnosť vtákov spôsobená interakciou s elektrickými vedeniami bola zdokumentovaná pre viac ako 380 druhov vtákov, vrátane kriticky ohrozených. V rámci územia realizácie projektu LIFE Danube Free Sky sa nachádza 2074 kilometrov ôsmich rôznych typov nadzemných vedení nebezpečných pre vtáctvo," uviedlo RPS.

Oficiálnym partnerom projektu je prvýkrát spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava. Nainštaluje prvky na zlepšenie viditeľnosti 70 kilometrov prenosových vedení. Tie sú pre vtáky najviac rizikové, hovorí vedecký koordinátor projektu Marek Gális z RPS. Partnerom projektu je aj Západoslovenská distribučná, ktorá zvýši viditeľnosť troch kilometrov distribučných vedení. Izoluje aj 370 najnebezpečnejších konštrukcií stĺpov v oblastiach, kde žije sokol rároh a orol kráľovský.

„Ochrana dravcov na Slovensku v úlohe koordinujúceho príjemcu bude riadiť celý projekt a zabezpečovať realizáciu projektových aktivít, ako je monitoring elektrických vedení, zlepšenie hniezdnych a potravných podmienok cieľových druhov vtáctva atď.," uviedla manažérka projektu Lucia Deutschová z RPS.

Dodala, že projekt LIFE Danube Free Sky je založený na výsledkoch a skúsenostiach projektu LIFE Energia. Na Slovensku sa realizoval v rokoch 2014 až 2019. Projekt sa oficiálne začal 1. septembra 2020 a v rámci programu LIFE ho finančne podporila Európska únia.

Komentáre