Ekológia

Nefoťte si v lese medvieďatá, vyzývajú ochranári

"V prvých mesiacoch tohto roka zaznamenali ochranári viacero prípadov, keď ľudia na sociálnych sieťach zverejnili fotografie mláďat medveďa bez medvedice. "

TASR/Webmagazin.sk, 24. marca 2021 14:38
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Bratislava 24. marca (TASR) - Ochranári vyzývajú ľudí, aby sa za žiadnych okolností nepribližovali k brlohom a nefotili si malé medvieďatá. Zdržiavať sa tiež majú iba na turistických chodníkoch a značených trasách. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR to uvádza na svojej webovej stránke.

V prvých mesiacoch tohto roka zaznamenali ochranári viacero prípadov, keď ľudia na sociálnych sieťach zverejnili fotografie mláďat medveďa bez medvedice. Ľudia podľa Michala Haringa zo zásahového tímu pre medveďa hnedého riskujú zranenie spôsobené vodiacou medvedicou, ktorá si svoje potomstvo bude prirodzene brániť. "ŠOP SR má za to, že uvedeným konaním môže dochádzať nielen k vyrušeniu chráneného živočícha, ale aj k ohrozeniu života medvieďat v dôsledku vyplašenia medvedice, ktorá môže v takýchto situáciách svoje mláďatá trvalo opustiť," poukazuje Haring.

Pripomína, že v týchto prípadoch ide aj o porušenie zákona o ochrane prírody a krajiny. Chráneného živočícha je zakázané úmyselne rušiť v jeho prirodzenom areáli, najmä v období hniezdenia, rozmnožovania, výchovy mláďat, zimného spánku alebo migrácie.

Komentáre