Ekológia

Masívna výstavba na Štrbskom Plese nehrozí, tvrdí minister Budaj

"V lokalite Štrbského Plesa nedôjde k zásahom, ktoré by sa dotkli prírodného bohatstva a jedinečnosti Vysokých Tatier. Vyhlásil to minister životného prostredia Ján Budaj."

TASR/Webmagazin.sk, 21. mája 2020 18:02
Nové Štrbské pleso je tichšie a pokojnejšie a nájdeme ho nižšie pod známym Štrbským plesom. Foto: TASR Milan Kapusta


Minister životného prostredia v tejto súvislosti veľmi pozitívne vníma aj súlad so starostom Štrby Michalom Sýkorom. "Máme spoločný záujem chrániť Štrbské Pleso ako skvost Tatier i celého Slovenska," uviedol Budaj. Po vysvetleniach starostu Štrby v súvislosti s návrhom zmeny územného plánu obce je presvedčený, že v lokalite nevznikne nič, čo by narušilo panorámu a prostredie Štrbského Plesa. "Žiadne lanovky, či nové zjazdovky. Aj myšlienka parkoviska, ktoré by sa malo dotýkať priamo oblasti vzácnych mokradí, bolo zrejme nedorozumením. Nehrozia žiadne výstavby komerčných objektov, v pláne obce sú menšie, prospešné verejné stavby ako toalety či vodojem,“ uviedol po stretnutí so Sýkorom a vysvetleniach šéf envirorezortu. "Samozrejme, pán starosta eviduje developerské návrhy, no je pripravený chrániť hodnoty Tatier, nie záujmy investorov,“ dodal Budaj. Vývoj bude naďalej sledovať.

Stavebný žeriav v osade Štrbské Pleso vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR Milan Kapusta


Na plánovanú výstavbu upozornili obyvatelia aj aktivisti


V súvislosti s návrhom zmeny územného plánu Štrby vo vzťahu k Štrbskému Plesu upozornili miestni obyvatelia a aktivisti na riziko developerských zásahov, ktoré by poškodili vzácnu prírodnú oblasť. Obyvatelia spísali i petíciu. Obávajú sa, aby výstavba v intraviláne obce nezmenila krajinný ráz a neobmedzila panoramatické výhľady na dominantné tatranské končiare.
Proti zmene územného plánu, rozsiahlej výstavbe a za zachovanie prírodného charakteru a jedinečnosti lokality v okolí Štrbského plesa spustila hromadnú podpisovú akciu aj nezisková organizácia My sme les. Podpísalo ju už vyše 35 tisíc ľudí.

Komentáre