Ekológia

Koncom marca na Slovensku zachytili vyše 40 sťahovavých druhov vtákov

"Sťahovavé vtáky čelia počas migrácie mnohým hrozbám a často patria medzi ohrozené druhy."

TASR, 1. apríla 2022 13:58
Bociany biele (Ciconia ciconia) ako posol jari už zahniezdili v Zemplínskom Hradišti v okrese Trebišov. Foto: TASR - Roman Hanc

Ku koncu marca na Slovensku zaznamenali viac ako 40 sťahovavých druhov vtákov. Sú medzi nimi druhy, ktoré zimujú v Afrike, napríklad bociany biele aj čierne, lastovičky, belorítky, lyžičiar biely, rybár kršiak či kačica chrapačka. Informovala o tom Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife (SOS/BirdLife) Slovensko v súvislosti s Medzinárodným dňom vtáctva, ktorý pripadá na 1. apríla.

Sťahovavé vtáky čelia počas migrácie mnohým hrozbám a často patria medzi ohrozené druhy. Sú vystavené nelegálnemu lovu a strácajú vhodné územia na odpočinok, vyhľadávanie potravy a prezimovanie. "Neútešná situácia ich často čaká aj na hniezdiskách, kde sa im podmienky zhoršujú v dôsledku intenzívneho poľnohospodárstva, lesníctva, klimatickej zmeny či prenasledovaním a pytliactvom," skonštatovala organizácia.

Populácie druhov z nášho územia migrujú eurázijsko-africkými migračnými trasami. Mnohé využívajú migračné koridory. Najvýznamnejšie sú juhovýchodná migračná trasa vedúca cez Bospor, juhozápadná trasa vedúca cez Gibraltár, trasa vedúca cez Taliansko a Stredozemné more, priblížil Ján Gúgh z SOS/BirdLife.

"Prekonanie celej vzdialenosti je oproti jesennému putovaniu rýchlejšie, pretože vtáky ženie pud rozmnožovania smerom na ich hniezdiská, aby obsadili najatraktívnejšie teritóriá s dostatkom potravy," podotkol.

Prílety vtáctva potrvajú do začiatku mája, keď zo zimovísk doletia aj posledné druhy, napríklad červenák karmínový či kolibiarik sivozelený, doplnil.

Komentáre