Cestovanie

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Levíc do Štúrova

"TABLET.TV vám vďaka spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval."

Teraz.sk/TABLET.TV, 7. apríla 2017 11:00
Železničná stanica Želiezovce Foto: Tablet.TV
Pred týždňom sme cestovali zo Štúrova do Levíc po trati ŽSR 152. V ďalších častiach vám postupne ukážeme všetky používané železničné trate na Slovensku. A to jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a samozrejme aj na domovskej stránke celého projektu www.vovlaku.sk.

Dnes pôjdeme naspäť po trati ŽSR 152 od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v osobnom vlaku Os 5910 až do konečnej stanice.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, aké kultúrne, historické, alebo cestopisné pamiatky sa v danom okamihu okolo vás nachádzajú. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.
Príjemnú cestu vlakom!


Pre lepšiu orientáciu na stránke
V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda vlaku medzi Levicami a Štúrovom zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.

Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.

.

Začiatok cesty: Železničná stanica Levice


Železničná stanica Levice Foto: Tablet.TV

.
Projekt TABLET.TV a VOVLAKU.SK
Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať celé Slovensko po koľajniciach - VO VLAKU. Postupne budeme zverejňovať videá jednotlivých úsekov tratí, ale aj doplňujúce videoreportáže, napríklad predstavíme vám železničné stanice, alebo zoberieme vás do železničného depa, kde vám ukážeme koľajovú techniku.

.
Údaje o vlaku a trati
Jazda v rýchliku v osobnom vlaku Os Os 5910 Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s.
Radenie vlaku
Motorový vozeň 812 + prípojný vozeň 012 + motorový vozeň 812
O trati
Železničná trať Štúrovo – Levice (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 152) je železničná trať na Slovensku, spájajúca mestá Štúrovo a Levice.

Trať vedie rovinatým územím povodia Hrona, v južnej časti po Želiezovce súbežne s cestou I/76. Dopravne obsluhuje dolné Pohronie a vytvára prepojenie trate 130 (Bratislava – Štúrovo) a 150 (N. Zámky – Zvolen).

Číslo trate: ŽSR - 152
Správca: Železnice Slovenskej republiky
Trasa: Levice- Štúrovo
Rozchod: 1 435 mm

.
Stanice a zastávky na trati
• Levice – križovatka s traťou 150 (N. Zámky – Zvolen)
• Dolná Seč
• Tekovský Hrádok
• Tekovské Lužany
• Želiezovce
• Hronovce
• Pohronský Ruskov
• Čata – križovatka s traťou 153 (Zvolen - Čata)
• Bíňa
• Kamenín
• Kamenný Most nad Hronom
• Štúrovo – križovatka s traťou 130 (Bratislava – Štúrovo)


Koniec cesty – Železničná stanica Štúrovo


Železničná stanica Štúrovo Foto: Tablet.TV


Zaujímavosti trate


Levický hrad
Levický hrad tvoria zakonzervované zrúcaniny gotického hradu nachádzajúce sa neďaleko centra okresného mesta Levice v Nitrianskom kraji.

Hrad vznikol v druhej polovici 13. storočia s cieľom brániť južný prístup k stredoslovenským banským mestám. Za miesto jeho výstavby bola zvolená skalná vyvýšenina obklopená močaristým územím. Na jej najvyššom mieste postavili gotický hrad, ktorý sa stal súčasťou panstva Matúša Čáka Trenčianskeho, neskôr sa stal hradom kráľovským.
Levický hrad Foto: TASR

V roku 1388 sa dostal do majetku rodu Levickovcov. V roku 1434 hrad zachvátil požiar; vzápätí bol opäť postavený. V roku 1529 pripadol korune a patril tekovským županom. Po smrti župana Gabriela Levického sa hrad dostal do držby známeho lúpežného šľachtica Melchiora Balassu. Jeho výčiny mali za následok obliehanie hradu cisárskym vojskom, výsledkom ktorého bola kapitulácia hradnej posádky a poprava časti jej príslušníkov priamo pod hradnými múrmi. Po vymretí rodu Levickovcov v roku 1553 opäť hrad pripadol kráľovi, ktorý hrad začlenil do sústavy protitureckých pevností. V ďalších obdobiach sa na hrade vystriedalo viacero majiteľov - Dobóovci (František sa v roku 1574 stal tekovským županom), Koloničovci, Čákyovci a Esterháziovci.

Po požiari mesta v roku 1696 ťažko poškodený hrad začali demolovať. V roku 1699 hrad opustila vojenská posádka, čím hrad prišiel o obranných charakter. Vojská Františka II. Rákociho ho však ešte v rokoch 1702 - 1709 držali, no pred odchodom dokončili jeho likvidáciu. Časť budov (bašta a kaštieľ) ostali zachované a tie po roku 1710 opravili.

Z hradu sa zachovalo murivo horného hradu s gotickým palácom, východná bašta (využívaná ako čajovňa), juhozápadný bastión (slúži ako amfiteáter). Súčasťou areálu je Dobóovský renesančný kaštieľ zo 16. storočia a kapitánsky dom so západnou baštou, sídlom Tekovského múzea, ktoré je správcom hradu.

Štúrovo - Most Márie Valérie
Štúrovo (v minulosti Parkan, maď. Párkány, nem. Gockern) je mesto na Slovensku ležiace v Nitrianskom kraji v okrese Nové Zámky.

V okolí mesta sa začína ohyb Dunaja. Prielomový úsek doliny Dunaja medzi slovenským pohorím Kováčovské kopce (Burda) a Pilišskými vrchmi sa nazýva Vyšehradská brána.
Most Márie Valérie, ktorý spája Štúrovo s Ostrihomom. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Most Márie Valérie (maď. Mária Valéria híd) je most postavený v roku 1895 ponad rieku Dunaj, spájajúci slovenské Štúrovo a maďarský Ostrihom.

Najstaršia písomná zmienka pochádza z rímskeho obdobia, z druhej polovice druhého storočia nášho letopočtu. Cisár Marcus Aurelius viedol vojenské výpravy na dolné Pohronie a predpokladá sa, že rímske légie prechádzali Dunaj práve v tomto mieste.

Most Márie Valérie v Štúrove Foto: TASR


Po obsadení Ostrihomu Turkami v roku 1543 bol v roku 1585 vybudovaný pontónový most, ktorý takmer 100 rokov zabezpečoval spojenie medzi oboma brehmi Dunaja. Most bol v roku 1663 zničený a následne obnovený. Avšak v roku 1683 bol most definitívne zničený počas bitky pri Parkane.
Dunaj v Štúrove. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V roku 1762 bola daná do prevádzky nová mobilná konštrukcia, tzv. lietajúci most. Lietajúci most je plávajúce zariadenie (kompa), ktoré bolo pomocou asi 400 metrov dlhého lana položeného na 7 loďkách v 50 metrových vzdialenostiach. Most bol počas revolúcie v Uhorsku zničený, ale následne aj opravený.

1. mája 2004 vstúpila Slovenská republika do Európskej únie. Obnovený most cez Dunaj Štúrovo s Ostrihomom veľmi priblížil, organizuje rôzne spoločné podujatia.
Zdroj: wikipedia.org, vlaky.net

ODPORÚČAME AJ:
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Rajca do Žiliny
Čertovu dolinu a chodník J. Surovca turisti navštevujú aj v zime
Chcete žiť v Bavorských Alpách? Kúpte si rodinnú vilu Gorbačova
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Zo Žiliny do Rajca
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Liptovského Mikuláša do Žiliny

Komentáre