Cestovanie

Čertovu dolinu a chodník J. Surovca turisti navštevujú aj v zime

"Čertova dolina je na západnom okraji Národného parku Muránska planina a vyznačuje sa výrazným krasovým reliéfom a zachovanými lesnými spoločenstvami s jedľou, smrekom, bukom a cennými listnáčmi. "

TASR, 2. marca 2017 9:00
Na snímke zamrznutá voda na skalách Čertovej doliny pri sedle Zbojská nad Tisovcom v okrese Rimavská Sobota. Foto: TASR - Branislav Caban
Skalný kaňon Čertova dolina a náučný chodník zbojníka Jakuba Surovca, ktorý ním prechádza, vyhľadávajú turisti aj v zime. TASR to potvrdila Andrea Vlčková zo Zbojníckeho dvora v sedle Zbojská nad Tisovcom v okrese Rimavská Sobota, v rámci ktorého funguje i miestne turistické informačné centrum.

„Dolina je v zime oveľa krajšia. Turisti sa u nás informujú o možnosti jej prechodu a aj do nej chodia, hoci v menšom počte než v lete,“ uviedla Vlčková s tým, že v zime je terén trochu náročnejší a treba si dávať pozor. „Zaznamenali sme však i prípad, kedy dolinou prešiel muž, ktorý mal len poltopánky a kožený kabát,“ podotkla.

Minulý rok po intenzívnych zrážkach bola Čertova dolina časť sezóny nepriechodná, keďže prívalová voda strhla rebríky a kmeňmi stromov i kameňmi upchala niektoré úzke časti kaňonu. Podľa Vlčkovej ich však do niekoľkých týždňov odstránili a priechodnosť doliny zvyknú kontrolovať. „Nemôžeme však robiť veľké zásahy, keďže je vo štvrtom pásme ochrany,“ dodala.

Zaujímavosť doliny a jej potenciál pre turizmus potvrdil pre TASR aj predseda turistického oddielu KOS Rimavská dolina Dušan Kojnok. „Je to niečo ako malý Slovenský raj. Ide o jedno z najväčších lákadiel a pýchu okolia Tisovca,“ povedal.



Čertova dolina sa nachádza na západnom okraji Národného parku Muránska planina a vyznačuje sa výrazným krasovým reliéfom a zachovanými lesnými spoločenstvami s jedľou, smrekom, bukom a cennými listnáčmi. Preteká ňou Čertov potok a jeho skalnatým korytom vedie náučný chodník zbojníka Jakuba Surovca, ktorý dolinou podľa legendy unikal pred žandármi. Chodník tvorí okruh dlhý približne 4,7 kilometra s východiskom v sedle Zbojská a prevýšením 268 metrov.

Neďaleko Čertovej doliny sa nachádza Čertova jaskyňa a v svahu priamo nad dolinou vedie ozubnicová železničná trať z Tisovca na Zbojskú, po ktorej premáva historický parný vlak. Novinkou je drevená rozhľadňa na Zbojskej, ktorá bola postavená koncom minulého roka vďaka prostriedkom, ktoré poskytlo Švajčiarsko prostredníctvom svojho finančného mechanizmu.

ODPORÚČAME AJ:
Aj nelyžiari si prídu na svoje: Tieto zimné atrakcie vás dostanú
Krutá zima v Mongolsku ohrozuje živobytie pastierskych rodín
Bez sedačiek a s kopou farieb. Na Slovensku otvorili unikátne kino
Liptov ponúka viac ako 170 kilometrov tratí pre bežkárov

Komentáre