Cestovanie

Aj nelyžiari si prídu na svoje: Tieto zimné atrakcie vás dostanú

"Ak neradi lyžujete, tu je pár netradičných tipov, ako sa zabaviť v zime."

Webmagazin.sk/Iva, 27. februára 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Je tu čas jarných prázdnin a všetci okolo vás sú roztrúsení kdesi po svahoch lyžiarskych stredísk... Lenže pre vás je dennodenné lyžovanie tak trochu nuda. Alebo jednoducho lyžovanie vôbec nepatrí medzi vaše športové zručnosti. Nič to – vo svete sú strediská, kde na snehu podnikajú aj trochu iné atrakcie, než len spúšťanie sa po svahu.

Ak by ste sa v zime zatúlali napríklad do niektorých slovinských či švajčiarskych stredísk, môžete si tu namiesto lyží vypožičať bicykle a vyskúšať si snežnú cyklistiku. Je to dobrodružná zábava, pri ktorej vpodstate neexistujú zranenia – pád na snehu je predsa len tlmenejší ako na asfalt. Sneh navyše ani neumožňuje príliš vysokú rýchlosť. Bicykle sú špeciálne upravené, hovoria im aj „fat-bikes“, teda tučné bicykle, podľa hrubých gúm na kolesách.

Centrum snežnej cyklistiky je v Gstaade vo švajčiarskych Alpách, kde sa vždy v zime koná špeciálny cyklistický festival – je to trojdňová vzrušujúca záležitosť pre všetkých, ktorí cez deň brázdia zasnežené trate na bicykloch v rôznych pretekoch a večer – už bez bicyklov - pokračujú na party, ktoré sú tu na každom kroku.

Výborná alternatíva zimnej zábavy pre nelyžiarov je sánkovanie. Na trochu inú úroveň ho postavili v Nemecku, kde sa pravidelne konajú Majstrovstvá sveta v nahom sánkovaní. Niet sa čo čudovať, že záujem divákov o túto atrakciu mnohonásobne prekračuje záujem samotných účastníkov, ale aj tak sa o miesto na štarte obyčajne uchádza okolo 400 odvážlivcov.

Možnosť predviesť sa na sánkach len v trenírkach či nohavičkách, helmách a topánkach dostane desať trojčlenných družstiev a v zásade je úplne jedno, kto zvíťazí. Nadšenie divákov totiž namiesto športových výkonov vyvolávajú skôr telesné proporcie predovšetkým ženských účastníčok majstrovstiev…

K absolútnej dokonalosti doviedli jednu typickú snežnú zábavu v Japonsku. Účastníci na ňu nepotrebujú vôbec nič – len schopnosť trafiť snehovou guľou do “nepriateľského” tímu. Starú známu guľovačku povýšili na viacerých japonských miestach na prepracovaný festival: zvvčajne nechýba slávnostný úvodný ceremoniál za prítomnosti miestnych starostov, guľovačková hymna a predpísaný športový dress code. Pri samotnom zápase dvoch družstiev je vítaná čo najväčšia teatrálnosť – aj na výkonnosť naprogramovaní Japonci chápu, že ide predovšetkým o zábavu.

K tomu horúce japonské saké na zahriatie, či možnosť sledovať zápasy z vyhrievanej tribúny – pobyt v zimných strediskách vlastne vôbec nemusí byť o lyžovaní…

ODPORÚČAME AJ:
Krutá zima v Mongolsku ohrozuje živobytie pastierskych rodín
Liptov ponúka viac ako 170 kilometrov tratí pre bežkárov
Beskydská a Jesenícka magistrála majú 700 km bežeckých tratí

Komentáre