Cestovanie

Rožňavská výstava pripomína zapísanie gemerských jaskýň do UNESCO

"Tvorcovia výstavy použili aj interaktívne prvky ako mikroskopy či jaskyniarsky úžinový trenažér."

TASR/Webmagazin.sk, 1. októbra 2020 14:15
Jaskyňa Domica patrí k najkrajším a najnavštevovanejším jaskyniam Gemera. Foto: TASR František Iván

Pripomienkou 25. výročia zapísania gemerských jaskýň v Národnom parku Slovenský kras do zoznamu UNESCO je aktuálna výstava, ktorá je do 31. januára 2021 sprístupnená v Baníckom múzeu v Rožňave. Ako uviedli organizátori, po jej skončení sa exponáty stanú súčasťou stálej expozície.

„Hoci si mnohí myslia, že východ sa nachádza na kraji sveta, skutočnosť je taká, že tu nájdete poklady, aké svet nevidel. Takými sú aj jaskyne Slovenského krasu, ktoré už 25 rokov patria na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Pozývam návštevníkov na túto výstavu a potom aj na osobnú návštevu jaskýň,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka, ktorý prevzal nad podujatím záštitu.
Slovenský kras ponúka nádherné scenérie nielen v jaskynných systémoch, ale aj na povrchu. Na snímke Hájske vodopády nad obcou Háj v okrese Košice-okolie. Foto: TASR Milan Kapusta

Na výstave sú okrem trojrozmerných predmetov a odborných textov inštalované fotografie od profesionálnych fotografov. V rámci sprievodných podujatí čakajú návštevníkov projekcie tematických filmov, odborno-populárne prednášky a tematické workshopy pre žiakov. Tvorcovia výstavy použili aj interaktívne prvky ako mikroskopy či jaskyniarsky úžinový trenažér.
Hra svetla a tieňov v jaskyni Domica. Foto: TASR František Iván

Komentáre