Cestovanie

Na kopci nad Sabinovom slávnostne otvorili vyhliadkovú vežu

"V nadmorskej výške 465 metrov postavili novú jedenásť metrov vysokú rozhľadňu. Ponúka krásne výhľady na Slanské vrchy, Čergov, Bachureň, ale aj Šarišský a Hanigovský hrad. "

TASR/Webmagazin.sk, 16. septembra 2020 12:50
Rozhľadňu oficiálne sprístupnilli v pondelok 14. septembra. Foto: Facebook Život v Sabinove.

Vyhliadkovú vežu vysokú 11 metrov v pondelok slávnostne otvorili na miestnom kopci Šanec v Sabinove. Radnica na ňu získala 50.000 eur v roku 2018 v rámci výjazdového rokovania vlády SR v Sabinove s cieľom podpory cestovného ruchu a zvýšenia atraktivity prímestského lesoparku Švabľovka.

"Umiestnenie a maximálna výška rozhľadne boli obmedzené Dopravným úradom Bratislava, divíziou civilného letectva z dôvodu blízkeho letiska Ražňany. Sme radi, že po dlhej príprave a získavaní potrebných povolení sa výstavbu rozhľadne podarilo doviesť do úspešného konca. Veríme, že obyvateľom a návštevníkom mesta bude táto rozhľadňa dlho slúžiť a prinášať úžitok v podobe nádherných výhľadov na Šarišské podolie a okolité pohoria," uviedol pre TASR hovorca mesta Juraj Vrábel.

Vežu pre nepriaznivé klimatické podmienky stavali od apríla do konca augusta približne s päťtýždňovou pauzou.

V minulosti bola podľa primátora Sabinova Michala Repaského v danej lokalite inštalovaná krížová cesta, ktorá je často navštevovaná. V rámci miestnej akčnej skupiny má radnica podanú žiadosť na revitalizáciu lesoparku Švabľovka, kde ako povedal, chceli, aby to vyzeralo ako na Železnej studienke v Bratislave.

Komentáre