Cestovanie

Nový náučný chodník v Nízkych Tatrách bude opisovať históriu Magurky

"Banícka osada Magurka je najvyššie položená osada na Slovensku."

TASR/Webmagazin.sk, 28. septembra 2020 14:51
Banícka osada Magurka, ležiaca priamo pod hlavným hrebeňom Nízkych Tatier v nadmorskej výške 1.088 metrov, vznikla už koncom 13.storočia a do 18.storočia v nej ťažili zlato, striebro a antimón. Foto: TASR František Dejčík

V Národnom parku Nízke Tatry (NAPANT) pribudne nový náučný chodník. Otvoria ho začiatkom októbra. "Magurský zlatý chodník" bude opisovať banskú históriu osady Magurka. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR o tom informuje na svojej webovej stránke.

Náučný chodník tvorí 11 tabúľ, ktoré sú umiestnené na 8,4 kilometrov dlhom okruhu. Ten vedie po modrej turistickej trase, priblížila Anna Weissová z oddelenia komunikácie ŠOP SR. Návštevníci sa tu môžu dočítať informácie o baníctve, ťažbe zlata, spracovaní antimónu a hornín, taktiež aj o prírode a jej ochrane. Chodník je začlenený do projektu „Slovenská banská cesta”, ktorý združuje náučné chodníky s banskou tematikou, hovorí Weissová.

Občianske združenie Priatelia Magurky a Chata Magurka pracujú na obnovení tradícií a dejín lokality, a tvorbu náučného chodníka iniciovali. "Formou podujatí a rozšírenou ponukou chaty chceme priblížiť širokej verejnosti krásy tohto miesta. Zároveň to spájame s edukovaním o ochrane prírody," povedal majiteľ Chaty Magurka Miroslav Meluš.

NAPANT sa podieľal na príprave textov o Nízkych Tatrách a fotografiách pre tabule. „Otvorenie naučeného chodníka priblíži turistom a návštevníkom históriu a prírodné hodnoty tejto lokality, čím im umožní nielen lepšie spoznať toto územie, ale aj vytvoriť si k nemu vzťah. Práve vzťah k prírode a jej hodnotám je základom pre zodpovedné správanie sa k prírode, ako aj motiváciou k dodržiavaniu určitých obmedzení, ktoré na území národného parku platia,“ uviedla Jana Kološtová zo Správy NAPANT-u.

Banícka osada Magurka je najvyššie položená osada na Slovensku. Známa je ťažbou zlata a antimónu. Takmer sedem storočí tu bolo baníctvo významnou činnosťou. Odhaduje sa, že na Magurke sa vyťažilo približne päť ton zlata.

Komentáre