Cestovanie

HZS bude môcť pokutovať nezodpovedných návštevníkov ferrát

"Mesto chce k jednotlivým ferratám osadiť viac tabúľ s informáciami o jednotlivých trasách a ich obtiažnosti, a to najmä k ferratám kategórie E a F."

TASR/Webmagazin.sk, 22. septembra 2020 12:28
Na snímke skalolezci vo Via ferrate na Skalke pri Kremnici. Foto: TASR Dano Veselský


Zástupcovia mesta Kremnica sa stretli s príslušníkmi Horskej záchrannej služby (HZS), aby spoločne diskutovali o vysokom počte zásahov záchranárov na ferratách. Začiatkom septembra horskí záchranári absolvovali niekoľko náročných výjazdov k zraneným, alebo vyčerpaným turistom a skalolezcom, ktorí precenili svoje sily, alebo neodhadli náročnosť ferraty.

Výsledkom pondelkového (21. 9.) rokovania je spoločný postup v rozsiahlejšej informačnej kampani o bezpečnom pohybe v horách, ale aj prijatie všeobecného záväzného nariadenia mesta (VZN), vďaka ktorému bude môcť HZS nezodpovedných turistov pokutovať. O výsledku stretnutia TASR informovala zástupkyňa primátora Kremnice Iveta Cefferová.

Príslušníci Horskej záchrannej služby a predstavitelia mesta Kremnica spoločne diskutovali o tom, ako možno čo najefektívnejšie predchádzať zraneniam a následným zásahom horských záchranárov na ferratových cestách na Skalke. Stretnutie iniciovali ešte minulý týždeň horskí záchranári po opakovaných zásahoch v priebehu niekoľkých dní.

Cefferová po stretnutí s HZS pre TASR potvrdila, že mesto prijme VZN správania sa a pohybu v horskom prostredí, ktoré bude obsahovať aj základné pravidlá pre návštevníkov ferrát. Príslušníci HZS vďaka tomu budú môcť sankciovať tých návštevníkov, ktorí tieto pravidlá dodržiavať nebudú. Na ferratové cesty obtiažnosti E a F, kde prichádza k zásahom HZS najčastejšie, budú navyše po novom odporúčané celotelové úväzy.

Súčasťou dohody je aj informačná kampaň. Mesto chce k jednotlivým ferratám osadiť viac tabúľ s informáciami o jednotlivých trasách a ich obtiažnosti, a to najmä k ferratám kategórie E a F. V rámci kampane chce mesto spoločne s horskými záchranármi pripraviť aj inštruktážne video, ktoré by na sociálnych sieťach turistov informovalo o bezpečnom pohybe na ferratách.



Komentáre