Cestovanie

Nepodceňujte prípravu: Počasie na horách už viac pripomína zimu

"Vo vyšších horských polohách je však od 2000 metrov nadmorskej výšky vrstva veľmi tvrdého snehu."

TASR, 19. októbra 2022 11:37
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje na vrstvu tvrdého snehu vo vyšších polohách hôr, v tejto súvislosti sú nevyhnutnou súčasťou turistiky mačky a čakan. Uviedol to riaditeľ HZS Marek Biskupič s tým, že hoci v kalendári je len jeseň, podmienky sú najmä v Tatrách tento rok už niekoľko týždňov skôr zimné.

Nízko položené chaty sú podľa odporúčania HZS vhodné na pešiu turistiku bez použitia zimnej výstroje. Vo vyšších horských polohách je však od 2000 metrov nadmorskej výšky vrstva veľmi tvrdého snehu.
"Dôrazne odporúčame, vziať si so sebou aj turistické mačky a čakan, tiež čelovku, ktorú využijú návštevníci nielen pri nástupe, ale aj pri návrate z túry," skonštatoval Biskupič.

Aj v uplynulom týždni sa na tiesňovú linku HZS obrátili turisti, ktorí napriek zimnej turistickej výstroji a priaznivému počasiu, podcenili v slovenských horách ostražitosť, riziko šmyknutia či kondíciu. Tri pády turistov z výšky sa vo Vysokých Tatrách skončili v dvoch prípadoch tragicky. Rovnako tiež záchranári nedokázali pomôcť hubárovi, ktorý skolaboval v lesnom poraste nad kúpeľmi Korytnica. Ďalšie záchranárske výjazdy boli k medveďom napadnutému turistovi, náhlym kolapsovým stavom, k úrazom končatín či uviaznutému horolezcovi.

"Aj pri zdanlivo nenáročnej turistike môže dôjsť nedopatrením k nehode a tým pádom aj k poistnej udalosti. Od roku 2006 je na území SR podľa platného ustanovenia zákona o HZS osoba nachádzajúca sa v horskej oblasti povinná uhradiť horskej službe náklady spojené s výkonom záchranárskej činnosti alebo s pátraním. Tá sa nevzťahuje na deti a osoby, ktoré nemajú spôsobilosť na právne úkony," upozorňuje HZS a v tejto súvislosti odporúča vybrať si ešte pred túrou aj poistenie.




Komentáre