Cestovanie

Vo Volovských vrchoch pri Vyšnom Medzeve slúži turistom nová útulňa

"Turistom poskytne možnosť oddychu aj prenocovania."

TASR, 11. októbra 2022 14:44
Ilustračné foto. Foto: TASR – Silvia Tannhauserová

Nová turistická útulňa pribudla vo Volovských vrchoch na trase Cesty hrdinov SNP v katastrálnom území obce Vyšný Medzev (okr. Košice-okolie). Turistom poskytne možnosť oddychu aj prenocovania.

Jej výstavbu zabezpečil turistický klub Hikemates v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom (KSK) a Krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus, ktorá o projekte informovala. Pre turistov ju otvorili uplynulú sobotu (8. 10.).

"Slovensko má čo ponúknuť domácim aj zahraničným turistom, rozhodli sme sa preto priniesť do slovenských hôr novú generáciu útulní s kvalitnou architektúrou a čo najmenším zásahom do prostredia. Útulňa vo Volovských vrchoch poskytne bezpečné útočisko všetkým milovníkom hôr," priblížil spoluautor projektu Patrik Pajta z klubu Hikemates.

Útulňa je postavená v lokalite Kloptáň, turisti sa k nej môžu dostať z Vyšného Medzeva. Poskytuje kapacitu desať lôžok, priestor na stravovanie aj menšiu piecku. Milovníci prírody si môžu v okolí naplánovať aj zastávky, ako je Medzevský hámor, Jasovská jaskyňa či rastlinný kostol sv. Ladislava nad obcou Debraď.

Výstavbu zafinancoval Košice Región Turizmus sumou takmer 66.000 eur.
"Okrem unikátnej turistickej útulne plánuje Krajská organizácia cestovného ruchu v spolupráci s Klubom slovenských turistov ďalšie aktivity zamerané na lepšiu orientáciu turistov v prírode, okrem iného obnovovať turistické značenie," uviedla riaditeľka organizácie Lenka Jurková Vargová.




Komentáre