Autá

Bentley alebo Lamborghini na Vianoce? Stačí vám pár stoviek

"Keby chceli vaše deti pod stromčekom nájsť Lamborghini, BMW, Mercedes, alebo Bentley, mali by ste začať šetriť. Nebudete však potrebovať desiatky tisíc eur, stačí zopár stoviek. "

Erik Stríž, 23. decembra 2014 14:00
Bentley Continental GT Foto: kidselectriccars.co.uk


Kúpili by ste deťom na hranie Bentley, BMW, Mercedes alebo Lamborghini? Takéto vozidlá zvyčajne nekupujeme ani sami pre seba, a preto je odpoveďou na túto otázku pravdepodobne “nie”. Ak sa však vaše dieťa zmieri s tým, že vodičský preukaz nedostane skôr, ako za desať rokov, a že vlastne ani len nedočiahne na pedále, potom prichádza do úvahy akási zmenšená verzia týchto vozidiel.

V porovnaní s malými elektrickými autami na diaľkové ovládanie majú tieto jednu zásadnú výhodu navyše. Deti si do nich môžu skutočne sadnúť a jazdiť v nich. Od pedálovacích traktorov, s ktorými sme sa hrali ako deti pred dvadsiatimi rokmi, je to významný pokrok.

Bentley Continental GT Foto: kidselectriccars.co.uk

Autá majú pomerne krátky dojazd, na jedno nabitie vstavanej batérie prejdú približne dva kilometre. Môže sa zdať, že to nie je práve najdlhšia vzdialenosť, avšak malé deti aj tak necháte takto jazdiť jedine po vlastnom dvore. Používajú sa 6 a 12 voltové batérie.

Po technickej stránke tieto veľké hračky pre malých chlapcov prekvapia každého dospelého fanúšika motorizmu. Zaujímavosťou je, že toto malé čudo, ktoré dokonca dokáže priemerný dospelý človek odniesť v rukách, disponuje čímsi, čo možno nazvať automatickou prevodovkou. Elektrický motor síce nepotrebuje preraďovacie stupne, ale prítomnosť neutrálu a spiatočky je nevyhnutnosť. V tomto prípade je okrem neutrálu, spiatočky a prvej rýchlosti prítomná aj voľba druhej vyššej rýchlosti.

Range Rover Evoque Foto: kidselectriccars.co.uk

Interiér sa podobá na svoje veľké vzory. Napríklad takýto elektrický Range Rover Evoque má interiér, ktorý sa celkom ponáša na svojho veľkého brata z dielne automobilky Land Rover. Rovnakú podobnosť nachádzame pri Mini, Lamborghini i Mercedes-Benz.

Aby tieto elektrické autá neboli iba o jazdení, ale aj o frajerine, sú vybavené funkčnými svetlometmi, osvetlenými diskami kolies, konektorom pre pripojenie hudobného prehrávača a vstavanými reproduktormi a dokonca aj bezpečnostným pásom.

Pre rodičov, ktorí kúpia takúto hračku svojim deťom, môže byť veľmi zásadná informácia, že sa tieto elektrické autá dajú ovládať na diaľku. Je to nielen zábavka pre rodičov, ale predovšetkým bezpečnostný prvok, pomocou ktorého môžu dávať pozor na svoje deti aj bez toho, aby za nimi a ich autom neustále chodili a bežali.

Bezdrôtový ovládač má pomerne veľké rozmery a jeho funkcie sú zreteľné na prvý pohľad. Obsahuje iba dve páky, ktorými možno ovládať pohyb elektrického auta vpred a vzad a do strán. Východzia pozícia, teda tá, keď nestláčate žiadne páky na ovládači, spôsobuje zastavenia auta.

Range Rover Evoque Foto: kidselectriccars.co.uk

Elektrické autá pre menšie deti sú možno vyhodením peňazí von oknom, keďže z týchto hračiek rýchlo vyrastú, ale to platí snáď pre všetky hračky. Rozdiel je v tom, že táto stojí cez dvesto eur, v prípade prémiových automobilov sa cenovka dostane aj cez magickú hranicu tristo eur. To je však stále menej, ako najlacnejší smartfón iPhone, ktorý deti skôr pripúta ku kreslu s očami ponorenými do displeja.

ODPORÚČAME AJ:
Zabudnutá krásavica z Mladej Boleslavi
Range Rover Evoque ponúkne dve nové luxusné verzie
Audi Q7: Žiadna modernizácia, ale celkom nové vozidlo
Najočakávanejšie SUV budúceho roka sa odlišuje zadkom
Nudíte sa? Vyrobte si vlastné auto, ako títo piati kutilovia

Komentáre