Autá

Nudíte sa? Vyrobte si vlastné auto, ako títo piati kutilovia

"Vyrobiť auto nie je tak ťažké, ako by sa mohlo zdať. Stačí mať dostatok materiálu, remeselnej zručnosti a základné znalosti o funkcii motora. Výsledkom práce môžu byť aj nasledovné výtvory. "

Erik Stríž, 9. decembra 2014 14:00
Mercedes-Benz 300SL z dreva Foto: Flickr


Uvažovali ste niekdy nad tým, že by ste sa zatvorili do garáže a začali si stavať vlastné auto? Repliku veterána alebo moderného luxusného bavoráka? Všetko je možné a majitelia nasledovných vozidiel zašli ešte ďalej - vytvorili si vlastné dizajny a použili nezvyčajné materiály.

Ľudia majú rôzne koníčky a jeden z tých pomerne populárnych je úprava automobilov a motoriek. Fanúšikovia motorov skrátka radi vylepšujú svoje dospelácke hračky a niektorí zájdu až tak ďaleko, že zatúžia po výrobe vlastného unikátu. Ten môže mať buď formu repliky niektorého známeho automobilu alebo sa rozhodnú pre celkom svojský dizajn.

Prvé podomácky vyrobené auto z roku 1924 Foto: Wikimedia Commons

Prvé podomácky vyrobené vozidlo


Dnes nevieme s určitosťou povedať, ktoré vozidlo sa môže pýšiť titulom “prvé podomácky vyrobené”. Jedno z prvých však poznáme, máme jeho fotografiu a vieme aj to, že pochádza zo Spojených štátov z roku 1924.

Extrémne kompaktné vozidlo šoféruje žena, ktorá je zároveň jedinou možnou pasažierkou. Už v časoch, keď sa už sériovo vyrábali osobné vozidlá, pôsobilo toto s veľkým logom AAA na prednej maske veľmi kompaktne. Vozidlo bolo vybavené nápadne úzkymi kolesami, komicky pôsobiacim nárazníkom, svetlometmi a otvoreným kokpitom. O streche sa v tomto prípade nedalo ani len hovoriť, rovnako interiér rozhodne nebol tým, za čo ho máme dnes. Išlo skôr o taký malý motorček napojený na štyri kolesá a jeden volant schopný odviezť jedného človeka.

Lego auto Super Awesome Micro Project Foto: SuperAwesomeMicroProject.com

Funkčné auto z lega


Auto vyrobené z lega dokáže jazdiť, prevezie dvoch ľudí a jazdí na vzduch. Autori tohto zaujímavého projektu z Rumunska ho nazvali Super Awesome Microproject.



Viac ako pol milióna kociek lega bolo potrebných na to, aby automobil nadobudol svoje tvary a funkčné ústrojenstvo. Vozidlo je vyrobené v štýle automobilov hot-rod, dokonca aj motor má umiestnený pred kokpitom vodiča. Snáď jedinými vecami, ktoré nie sú vyrobené z legových kociek, sú pneumatiky a ukazovatele na stredovej konzole. Dokonca aj volant je vyrobený z lega.

Najtenší Volkswagen Beetle Foto: Wikimedia Commons

Najtenší chrobák na svete


Máte radi malé mestské vozidlá, pretože sa s nimi dá jednoducho zaparkovať? Potom sa vám bude pozdávať aj toto veľmi nezvyčajné vozidlo, ktoré jeho majiteľ pripravil o celú polovicu šírky. Z pôvodne štvormiestneho vozidla sa stalo dvojmiestne s tým, že pasažier sedí za vodičom.

Odhadujeme, že tento svojpomocne upravený Volkswagen Beetle je široký iba niečo vyše jedného metra. S týmto by sa parkovalo v preplnenej Bratislave!

Mercedes-Benz 300SL z dreva Foto: Wikimedia Commons

Mercedes-Benz 300SL z dreva


Vlastniť originálne vozidlo Mercedes-Benz 300SL je záležitosťou len pre skutočne bonitných. Tí, ktorí majú dosť finančných prostriedkov na míňanie, ale desiatky tisíc eur sú pre nich stále veľa, bolo riešením aj toto vozidlo. Replika modelu 300SL je kompletne vyrobená z dreva v mierke 1:1.

Jeho výroba prepracoval všetky detaily karosérie a dokonca aj interiér je vernou kópiou originálu. Jediná škoda tohto diela je, že nie je pojazdné. Prostredníctvom internetového portálu eBay ho výrobca predal za veľmi slušných 7-tisíc amerických dolárov.

Najmenší Batmobil vyrobený z motokáry


Najnovšie batmanovky od Christophera Nolana zásadne zmenili pohľad na komiksovú postavu Brucea Waynea a jeho Alter ego Batmana. Okrem toho predviedol celkom nový vzhľad jeho “služobného automobilu”, ktorý dostal charakter obrneného vozidla.



Práve týmto konceptom sa nechal inšpirovať istý Američan, ktorý na vzor tohto takzvaného tumblera upravil svoju 6,5-koňovú motokáru. Malé vozidlo v pohybe vyvoláva úsmev na tvári, ale jazdí. Zaujímavosťou je, že jeho tvorca bral výrobu tohto autíčka zodpovedne a o svoje skúsenosti pri jeho tvorbe sa delil prostredníctvom internetového fóra.

ODPORÚČAME AJ:
Na elektrinu jazdia aj veterány Shelby Daytona a Trabant
Krásavica, ktorá sa nehanbí za plnšie tvary
Lietajúce autá: Existujú už sto rokov, ich vývoj nabral na obrátkach
Škoda Octavia RS: Športová a agresívna, no nepotrebuje veľa paliva
Vodíkový pohon má budúcnosť, automobilky sa preň dokonca spájajú

Komentáre