Autá

Najočakávanejšie SUV budúceho roka sa odlišuje zadkom

"Mercedes-Benz GLE Coupe motoristický svet očakáva už dlho. BMW X6 s hviezdou na kapote je realitou blízkej budúcnosti. "

Erik Stríž, 14. decembra 2014 8:00
Mercedes-Benz GLE450 AMG Coupe Foto: Mercedes-Benz


Mercedes-Benz GLE Coupe je priamou odpoveďou na BMW X6, ktoré ako jedno z prvých na svete prišlo s kombináciou veľkého SUV so zvažujúcou sa strechou v štýle kupé. Výraz jedno z prvých nie je omylom, X6 totiž nebolo prvým vozidlom s atypickou karosériou. Bolo však prvým, ktoré sa dočkalo tak veľkej mediálnej pozornosti a teda aj laického záujmu.

Je praktickým stelesnením toho, čo automobilka predstavila vo forme konceptu ešte v apríli tohto roku. Koncept niesol pomenovanie Mercedes-Benz Concept Coupe SUV a určilo niekoľko zásadných kriviek modelu, ktorý máme teraz možnosť obdivovať na fotografiách v jeho (už pravdepodobne) finálnej verzii, ktorá pôjde do sériovej výroby.

Mercedes-Benz GLE Coupe (2015) Foto: Mercedes-Benz

Z pohľadu na prednú masku sa podobá na modely ML, ktoré sa po novom premenovali na GLE. Svetlomety typické pre nový dizajn od Mercedesu ladia s masívnou maskou chladiča, uprostred ktorej je nápadné logo automobilky so zalievaným vnútrom. Dynamický vzhľad prednej časti vozidla dotvárajú aj pozdĺžne pásy na prednej kapote, pomerne členitá maska a veľké kolesá.

To, čo bude model GLE Coupe odlišovať od základného GLE, bude v prvom rade profil a zadok. Pomaly sa zvažujúca zadná časť strechy veľmi nápadne pripomína už spomenuté BMW X6, avšak je potrebné brať do úvahy fakt, že inak to Mercedes ani spraviť nemohol. Profil vozidla pôsobí moderne, robustne, kompaktne, športovo a zaslúži si vôbec všetky superlatívy, na ktoré sme pri recenziách vozidiel od Mercedesu už tak trocha zvyknutí.

Mercedes-Benz GLE Coupe (2015) Foto: Mercedes-Benz

Vonkajší vzhľad vozidla je niečo, na čo si každý vytvorí vlastný názor. Na internete nachádzame množstvo pozitívnych reakcií, ale zdá sa, že viac negatívnych. Tie sa však zvyčajne opierajú o skutočnosť, že sa GLE Coupe podobá na konkurenčný model z Mníchova. Netreba však zabúdať na to, že aj BMW X6 sa spočiatku dočkalo množstva negatívnej kritiky. Tá však postupne zanikla ukázaním sa, že všetci internetoví diskutujúci sú zvyčajne kritickí ku všetkému a skutočnosťou, že model sa predáva nadmieru dobre.

Mercedes-Benz GLE450 AMG Coupe Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz GLE450 AMG Coupe Foto: Mercedes-Benz


Čo však nie je odkázané na subjektívne hodnotenia, sú motorizácie. Spočiatku výrobca ponúkne tri šesťvalcové agregáty, z toho jeden naftový. GLE 350d Coupe dostane preplňovaný V6 s objemom tri litre a maximálnym výkonom 190 kW a krútiacim momentom 620 Nm. Benzínové varianty GLE 400 Coupe a GLE 450 AMG Coupe budú disponovať trojlitrovým motorom s dvojitým preplňovaním, avšak s výkonovým nastavením 245 kW /480 Nm v prípade GLE 400 Coupe a 270 kW/520 Nm pri 450 AMG Coupe.

Použitá prevodovka 9G-TRONIC bude štandardom, rovnako ako pohon všetkých štyroch kolies 4MATIC. V prípade verzie AMG však bude výkon prerozdelený v pomere 40:60 v prospech zadnej nápravy.

ODPORÚČAME AJ:
ZABUDNUTÝ LUXUS: Vo svete sú opustené tisíce drahých áut
Nudíte sa? Vyrobte si vlastné auto, ako títo piati kutilovia
Na elektrinu jazdia aj veterány Shelby Daytona a Trabant
Škoda Octavia RS: Športová a agresívna, no nepotrebuje veľa paliva
Lietajúce autá: Existujú už sto rokov, ich vývoj nabral na obrátkach

Komentáre