Život

Vybralo si vaše dieťa toho pravého? Osem znakov ako to zistiť

"Podľa americkej psychoterapeutky Lisy Brooke Kift , ktorá sa špecializuje na vzťahy, existuje niekoľko znakov toho, že si vaše dieťa vybralo správneho partnera. "

Zuzana Onufer, 1. februára 2015 11:00
Na archívnej snímke speváčka Mária Čírová predvádza svadobné šaty od módnej návrhárky Michaely Bubelíny v rámci Svadobného veľtrhu 8. február 2013 Foto: TASR - Martin Baumann
Sú to úplne legitímne reakcie. A zároveň úplne irelevantné. Ak vám záleží na tom, či si vaše dieťa vybralo toho správneho životného partnera, nemali by ste si všímať ich povrchové správanie. Dôležité je sledovať určité ich vlastnosti, ktorých prítomnosť vedie k pevnému vzťahu, a ktorých absencia môže vzťah pochovať. Ktoré to sú? Zisťoval portál huffingtonpost.com

Ak väčšinu nasledujúcich vlastností má budúci manžel alebo manželka vášho dieťaťa, môžete byť pokojní. Vybralo si dobre.

1. Má rád humor


"Smiech," hovorí Kift, "poskytuje nielen nával endorfínov, ale je tiež skvelý nástroj na znižovanie napätia." Ľudia, ktorí sa neberú príliš vážne, vedia si urobiť srandu nielen z iných, ale aj zo seba, vedú pohodový život a s takouto povahou zároveň ľahšie zvládajú konfliktné situácie.

2. Je spolupracovníkom nie manipulátorom


Spolupráca v manželstve je nevyhnutná. Každý síce zastáva určitú rolu, avšak partneri si musia vedieť v prípade ťažkostí vypomôcť. Napríklad, ak má manželka migrénu, tak dieťa zo škôlky vyzdvihne manžel a napíše si s ním doma úlohy.

3. Má svoj život mimo manželstva


Kift zdôrazňuje, že každý z manželov by mal mať okruh svojich priateľov a záľuby, ktorým sa venuje vo svojom voľnom čase. Hovorí sa tomu aj chvíľka pre seba. Je to dôležité najmä z toho hľadiska, že ak sa napríklad manželka veľmi upína len na rodinu a manžela, nemá vlastné kamarátky, tak ten vzťah dusí, pretože aj od manžela vyžaduje, aby trávil všetok svoj voľný čas s rodinou.

4. Drží slovo


Manžel sľúbi, že zoberie deti do kina a svoj sľub dodrží aj keď práve prebieha jeho obľúbený futbalový zápas. Alebo manželka nepresiahne dohodnutý limit na kreditke, aj keď tá krásna blúzka by sa jej fakt hodila. "Páry sa musia vedieť na seba spoľahnúť," hovorí Kift. Ak jeden z dvojice svoje sľuby nedodržiava, narúša sa dôvera, ktorá je akoby chrbticou manželstva.

5. Chápe potrebu otvorenej komunikácie


Nie každý dokáže zvládnuť konflikt, pozorne počúvať toho druhého a byť empatický. Základom manželstva podľa psychoterapeutky je komunikácia a schopnosť riešiť problémy otvorene a hneď ako nastanú. Zametanie problémov pod koberec veci len zhoršuje.

6. Podpora partnerových snov


Manželka podporuje manžela v jeho túžbe zdolať Mont Blanc, aj keď to znamená väčšiu starostlivosť o chod domácnosti. A naopak manžel nebráni manželke organizovať raz týždenne čitateľský večierok pre kamarátky. Manželia sa musia vedieť podporovať nielen slovami, ale aj skutkami.

7. Nehádže uterák do ringu


V hraničných situáciách sa ukáže charakter. „Pevný manžel si je istý svojím manželstvom a je ochotný zaň zabojovať,“ tvrdí Kift. Ak sa manžel alebo manželka vyhrážajú rozvodom pri každej maličkosti, ide tu o citové vydieranie a je to znakom obmedzených komunikačných zručností.

8. Vidí vo svojom manželovi zároveň kamaráta


Fyzická príťažlivosť hrá prím najmä v prvých rokoch manželstva. Silné manželstvo je však postavené na priateľstve. Spoločný humor, hodnoty, vzájomný rešpekt sú znakmi dobrého priateľstva na ktorom sa dá stavať pevný vzťah.

ODPORÚČAME AJ:
Viete kto najviac predstiera orgazmus? Budete prekvapení
Desať motivačných viet, bez ktorých sa cez skúškové nezaobídete
Mýtus o pive: Ženy si myslia, že sa z neho priberá. Aj tak ho pijú
Rodičia verzus bezdetné páry: Ktorí sú šťastnejší?
Aj vaše dieťa sa rado skrýva? Vieme prečo

Komentáre