Život

VIDEO: Prezidentka: Moje milované Slovensko, bolo mi cťou slúžiť ti

"Poukázala na to, že Slovákov čaká veľká úloha, a to posilniť dôveru a pochopenie medzi sebou navzájom. "

TASR, 14. júna 2024 17:56
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas rozlúčkového príhovoru v Prezidentskej záhrade v Bratislave 14. júna 2024. Foto: TASR Jaroslav Novák

Prezidentka SR Zuzana Čaputová praje Slovensku pokojnejšie časy, múdre vedenie a viac ľudskosti. Taktiež viac sebavedomých, hrdých ľudí, ktorým nechýba pokora. Zároveň jej bolo cťou slúžiť Slovensku päť rokov. Uviedla to vo svojom poslednom verejnom príhovore vo funkcii hlavy štátu pri rozlúčkovom podujatí v Prezidentskej záhrade v Bratislave.

"Moje milované Slovensko! Prešli sme spolu náročných päť rokov. Mohla som zblízka vidieť tvoju bolesť, ale aj radosť a potenciál v úžasných ľuďoch, ktorí tu žijú. Mohla som vidieť tvoje krásy a ukázať ich iným štátnikom. Si rozdelené, zranené, ale vždy v ťažkých chvíľach schopné sa spojiť v ľudskosti," skonštatovala dosluhujúca hlava štátu.

Poukázala na to, že Slovákov čaká veľká úloha, a to posilniť dôveru a pochopenie medzi sebou navzájom. Apeluje na to, aby sa nikdy nevzdali základnej humanistickej úlohy vidieť v tom druhom predovšetkým brata a sestru. "Sme tak zraniteľní a ten okamih večnosti, ktorý tu máme stráviť spolu, urobme pre seba navzájom lepším," poznamenala prezidentka. Prirodzeným a k životu potrebným tmelom musí podľa nej zostať solidarita, znášanlivosť, spravodlivosť a zodpovednosť za seba, svoju komunitu a Slovensko.



Čaputová tvrdí, že všetci ľudia túžia po pokoji a bezpečí. "Ale jediné miesto, kde sa pokoj a bezpečie začínajú, sú naše mysle a srdcia. Od nich musíme začať. Sami od seba. Svojimi slovami a činmi. Rozširovaním priestoru dobra. Monológ nahradiť rozhovorom. Predsudky vymeniť za snahu počúvať, vnímať a porozumieť," podotkla.

Po piatich rokoch odchádza Čaputová podľa vlastných slov so skúsenosťami a poznaním, že potenciál SR je väčší, ako ho dnes ľudia vnímajú. Zároveň Slovensku naďalej verí a je presvedčená, že Slovensko môže veriť samo sebe.

Prezidentka pripomenula, že sa vo svojom úrade venovala domácemu násiliu, seniorom, chudobným, menšinám či mladým. Poukazovala na diskrimináciu či duševné zdravie. "Dalo by sa pokračovať výpočtami stoviek výjazdov do našich regiónov, zoznamom vymenovaných štátnych funkcionárov, spomenúť desiatky udelených milostí, množstvo zahraničných ciest, podnikateľských delegácií na nich a získaných investícií i nových pracovných miest pre Slovensko," uviedla Čaputová.

Za významnú kapitolu svojej agendy označila tému ochrany životného prostredia a klímy, pričom sa so svojím tímom snažila byť pozitívnym príkladom. Teší ju, že popri všetkom nezistil Najvyšší kontrolný úrad v činnosti prezidentskej kancelárie žiadne porušenie právnych predpisov. "Vnútorný kontrolný systém našej kancelárie môže podľa tohto úradu slúžiť ako vzor dobrej praxe aj pre ostatné inštitúcie," podotkla.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas rozlúčkového príhovoru v Prezidentskej záhrade v Bratislave 14. júna 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák


Za dôležitú považovala Čaputová vo svojom úrade aj ochranu ústavnosti. Pripomenula, že pri väčšine podaní potvrdil ústavný súd svojím rozhodnutím relevantnosť prezidentských argumentov. Považuje to za významný príspevok k budovaniu štandardov právneho štátu.

Čaputová podľa vlastných slov vie, že jej pôsobenie na poste prezidentky nebolo bezchybné, no pracovala vždy v plnom nasadení a bola verná demokratickým hodnotám. "Považovala som za svoje poslanie snahu o dialóg spojený so vzájomným rešpektom. Počúvať názory občanov, politických partnerov, odborníkov a konať tak, aby som zmierňovala napätie a obrusovala hrany," povedala hlava štátu. Doplnila, že štýl politiky, ktorý vyjadruje tieto hodnoty, zostáva stále jeden z najdôveryhodnejších v krajine. "A to je skúsenosť, na ktorej sa dá ďalej stavať," uviedla.

Na rozlúčkovom podujatí sa zúčastnili zástupcovia samospráv, občianskej spoločnosti, charity, vzdelávania, kultúry či menšín. Medzi prítomnými boli aj držitelia najvyšších štátnych vyznamenaní, úspešní vedci, športovci, umelci, učitelia.

Komentáre