Život

V europarlamente otvorili výstavu k výročiu Sviečkovej manifestácie

"Výstavu tvorí ju 16 dvojjazyčných panelov, ktoré vysvetľujú význam manifestácie pre dnešok. "

TASR, 15. marca 2023 11:42
Spomienka na výročie sviečkovej manifestácie v Bratislave v roku 2007. Foto: TASR Pavel Neubauer

Význam a odkaz Sviečkovej manifestácie pripomína výstava v budove Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu. V utorok (14. 3.) ju otvorili slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) spolu s predsedom Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Jergušom Sivošom pri príležitosti blížiaceho sa 35. výročia. Informuje o tom spravodajca TASR.

Je dôležité hovoriť "o našom zápase za slobodu", o tom, ako to vtedy prebiehalo, zdôraznila Lexmann. Európska únia by podľa nej mala podporovať v iných krajinách podobný zápas o slobodu a pomáhať ľuďom, ktorým hrozí väzenie a prenasledovanie.

Sivoš pripomenul dôležité miesto manifestácie za náboženskú slobodu v centre Bratislavy v slovenských dejinách. "Dá sa povedať, že svojím pokojným protestom a predložením jasných požiadaviek predurčila aj pokojný priebeh Nežnej revolúcie v novembri 1989," uviedol.



Výstavu v EP pripravila Lexmann v spolupráci s ÚPN. Tvorí ju 16 dvojjazyčných panelov, ktoré vysvetľujú význam manifestácie pre dnešok. Obsahujú štatistické prehľady o demonštrantoch, zatknutých a polícii, dokumentujú komunistický systém a kontext vtedajšej éry, násilný zásah voči veriacim a príčiny sviečkovej manifestácie. Predstavuje aj hlavných organizátorov a proti nim stojace represívne zložky a štátnu moc.

Sviečková manifestácia, známa aj ako Bratislavský Veľký piatok, sa v slovenských dejinách radí k medzníkom boja za demokratizáciu spoločnosti. Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí sa v piatok 25. marca 1988 zišli tisícky ľudí so sviečkami v rukách. Na programe bola tichá manifestácia za vymenovanie katolíckych biskupov, náboženskú slobodu a dodržiavanie občianskych práv. Štátna moc reagovala násilím. EP v apríli 1988 brutálny marcový zásah komunistickej polície proti demonštrantom odsúdil. Podporil myšlienku slobody a demokracie v socialistickom Československu.

Zábery so sviečkovej manifestácie 25. marca 1988. Foto: archív TASR



(spravodajca TASR Jaromír Novak)

Komentáre