Život

The Slovak professionals in New York spája 2500 Slovákov v USA

"Úspechy Slovákov v zahraničí ocenil aj minister obrany SR Jaroslav Naď, ktorý sa so šiestimi zástupcami organizácie stretol počas pracovnej cesty v Spojených štátoch. "

TASR, 26. októbra 2021 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Neformálna skupina The Slovak professionals in New York spája vyše 2500 Slovákov v USA pôsobiacich v rôznych odvetviach. „Sme mostom medzi Slovenskom a Amerikou, konkrétne New Yorkom. Snažíme sa prepájať skúsenosti," priblížil spoluzakladateľ a odborník na kyberbezpečnosť newyorskej univerzity Oto Raček.

Ako poznamenal Raček, pred 2O rokmi mal možnosť stretávať rodákov iba v slovenskom kostole. Spolok v roku 2001 spoluzakladal so zámerom prepájať komunitu slovenských profesionálov. V súčasnosti členovia plánujú organizáciu zoficiálniť, aby sa mohli uchádzať o finančné granty. Pri činnosti im pomáha aj slovenský konzulát v New Yorku, a to napríklad poskytovaním priestorov.

„Je to pekné združenie ľudí, ktorí si navzájom držia palce, sú radi, keď sa druhým darí. Je to zvláštna zmeska ľudí. Čo nás spája, je to slovenské," skonštatovala Kristína Sojáková, ktorá pôsobí v New Yorku sedem rokov v oblasti informačných technológií.

Počas pandémie sa v rámci skupiny podieľala napríklad na príprave online stretnutí na tému 'Ženy v New Yorku', ale aj prezentáciách slovenských projektov, ktoré sa snažia preraziť v USA.

Katarína Ščamborová vedie v USA start-up zameraný na poisťovnícke služby. V združení našla kontakty na slovenské firmy, ale aj krajanov, ktorí pôsobia v zahraničných spoločnostiach. „Napríklad celý náš marketing pre našu spoločnosť sme vymysleli v spolupráci s jednou slovenskou marketingovou firmou, ktorá pôsobí v Amerike. Taktiež sme mali zopár diskusií s IT firmami zo Slovenska a rozmýšľame nad spoluprácami," načrtla.

Úspechy Slovákov v zahraničí ocenil aj minister obrany SR Jaroslav Naď, ktorý sa so šiestimi zástupcami organizácie stretol počas pracovnej cesty v Spojených štátoch.

„Mali by sme sa možno zamyslieť, ako dokázať dostať medzi našich študentov, mladých ľudí, úspešné príbehy a možno zmeniť systém vzdelávania na Slovensku tak, aby oveľa dôležitejšie ako vedecké tituly bola odbornosť a skúsenosti, ktoré majú," povedal Naď, pričom v tejto súvislosti spomenul aj inštitucionálnu podporu.

Komentáre