Život

Pred 95 rokmi sa narodil prvý slovanský pápež, svätý Ján Pavol II.

"Pápež Ján Pavol II. sa preslávil aj ako spisovateľ. Slovensko navštívil trikrát. "

TASR, 18. mája 2015 13:00
Na archívnej snímke z 26. januára 1999 pápež Ján Pavol II. máva veriacim v St. Louise. Foto: TASR/AP
Obyvatelia a návštevníci poľského mesta Wadowice sa pripravujú 18. mája tohto roku osláviť 95. výročie narodenia Karola Józefa Wojtylu, svätého pápeža Jána Pavla II.

Úplná oddanosť Panne Márie sa stala prejavom spirituality Jána Pavla II., ktorý si nielen ako biskup, ale aj ako pápež, vyvolil motto: Totus tuus. Mariánsky rozmer nadobudol výrazný rys v pontifikáte Jána Pavla II.


Poznačila ho smrť rodičov


Ján Pavol II., vlastným menom Karol Józef Wojtyla, prvý netaliansky pápež od čias Hadriána VI. (1522-23) a prvý slovanský pápež vôbec, sa narodil vo Wadoviciach pri Krakove 18. mája 1920 rodičom Karolovi a Emílii Wojtylovcom ako druhý syn. Detstvo Karola Józefa poznačilo skoré úmrtie jeho matky v čase, keď mal deväť rokov. O tri roky na to, v roku 1932, stratil aj staršieho brata Edmunda. Ako 21-ročný prišiel Karol Wojtyla aj o otca. Budúci pápež bol vychovaný v zdravom vlasteneckom a náboženskom duchu. Od otca sa naučil súcitu a láske k blížnym.

V roku 1938 sa zapísal na krakovskú Jagelovskú univerzitu a na dramatickú školu. Vynikal aj v športe. Keď v roku 1939 nacisti univerzitu zatvorili, bol mladý Wojtyla nútený pracovať v kameňolome a chemickej továrni, aby si zarobil na živobytie a nebol deportovaný do Nemecka. V tom období tajne a po druhej svetovej vojne verejne pokračoval v štúdiách v krakovskom kňazskom seminári a na Katolíckej univerzite v Lubline.

Za kňaza bol vysvätený 1. novembra 1946. Štvrtého júla 1958 ho pápež Pius XII. vymenoval za pomocného biskupa krakovského. Začiatkom januára 1963 ho Pavol VI. vymenoval za krakovského arcibiskupa a 26. júna 1967 za kardinála.

Prekvapivé zvolenie


O 11 rokov neskôr, 16. októbra 1978, kardináli, ktorí sa na konkláve zvolanom po náhlej smrti pápeža Jána Pavla I. nevedeli dohodnúť ani na jednom talianskom kandidátovi, zvolili prekvapivo 58-ročného Wojtylu za 264. pápeža. Hlasovalo za neho 103 spomedzi 109 prítomných kardinálov. Do funkcie nastúpil 22. októbra 1978. Vybral si meno podľa svojho predchodcu Jána Pavla I., ktorý bol na svätopeterskom stolci len 33 dní a stelesňoval vzor ľudskosti a optimizmu.

Pontifikát Jána Pavla II. bol po prvom pápežovi, apoštolovi Petrovi (vo funkcii podľa neoficiálnych údajov v rokoch 33-67) a pápežovi Piovi IX. (1846-78) tretím najdlhším v histórii. Jána Pavla II. preslávili vo svete najmä jeho apoštolské cesty, vďaka ktorým si vyslúžil prezývku "lietajúci pápež". Prvú zo 104 zahraničných ciest absolvoval hneď tretí mesiac po svojom zvolení. Niektorí ho však za časté cesty kritizovali. V bohatých krajinách niektorí ľudia hovorili, že cesty boli finančne náročné, avšak paradoxne - čím chudobnejší bol národ, tým srdečnejšie privítanie Jána Pavla II. čakalo. V marci 2000 pápež navštívil Svätú zem.

Tragický atentát


Nie všetci Jána Pavla II. podporovali. Tragickým dňom v jeho živote sa stal 13. máj 1981, keď ho na Námestí sv. Petra v Ríme postrelil Turek Mohamed Ali Agca. Už štyri dni po atentáte však Ján Pavol II. na nemocničnom lôžku nahovoril na magnetofónovú pásku príhovor k veriacim. Modlil sa v ňom slovami: "Za brata, ktorý na mňa strieľal a ktorému som úprimne odpustil."

Veľkodušnosť, Svätému Otcovi taká vlastná, sa prejavila nespočetnekrát aj v jeho postojoch k chudobným. Počas návštevy Filipín, keď jeho cestu z letiska lemoval nanovo postavený múr zakrývajúci chudobné predmestia, dal Svätý Otec zastaviť auto, vystúpil a išiel navštíviť chudobných za múr.

Jána Pavla II. necharakterizovalo len veľké srdce, ale aj bystrý um. Od nástupu do funkcie so záujmom sledoval politickú situáciu vo svete. Vo februári 1984 uzavrel s talianskou vládou revíziu Lateránskej zmluvy (1929).

Na archívnej snímke z 4. októbra 1995 vtedajší americký rpezident Bill Clinton a pápež Ján Pavol II. na letisku v americkom Newarku. Foto: TASR/AP
Pápež Ján Pavol II. počas svojho pontifikátu potvrdzoval tradičnú náuku rímskokatolíckej cirkvi. Odmietal zrušenie celibátu, antikoncepciu, homosexualitu a umelé ukončenie tehotenstva. V roku 1993 rehabilitoval astronóma Galilea Galileiho, v roku 1994 Mikuláša Kopernika a neskôr aj evolučnú teóriu Charlesa Darwina.

Pred 31 rokmi na Námestí sv. Petra v Ríme v duchovnom spojení so všetkými biskupmi sveta, ktorých k tomu vopred "zvolal", zasvätil Nepoškvrnenému srdcu Panny Márie ľudí a národy sveta aj Rusko. Priamo v Kremli v Moskve 25. marca 1984 úkon zasvätenia v spojení s pápežom Jánom Pavlom II. vykonal slovenský biskup Mons. Pavol Mária Hnilica, SJ (1921-2006).

Žiadal o odpustenie hriechov


O odpustenie hriechov cirkvi z minulosti, vrátane neprávostí páchaných na Židoch, kacíroch, domorodých obyvateľoch a ženách, požiadal Ján Pavol II. počas slávnostnej omše v Bazilike sv. Petra v Ríme 12. marca 2000. Toto historické priznanie sa k hriechom cirkvi a vyjadrenie ľútosti bolo jedným z najvýznamnejších skutkov Jána Pavla II. V tom nie všetci Jána Pavla II. pochopili.

Najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi sa počas celého pôsobenia vo Vatikáne usiloval o dosiahnutie mieru vo svete. Jedným z jeho želaní bolo uhasenie početných ohnísk nenávisti a násilia. V talianskom meste Assisi zorganizoval 24. januára 2002 Deň modlitieb za svetový mier, na ktorom sa zúčastnilo mnoho predstaviteľov rozličných cirkví. Dňa 7. apríla 2002 sa konal Deň za svetový mier i vo Svätej zemi. Slová, ktorými hlava cirkvi 23. februára 2003 zdôraznila, že vojenský konflikt v Iraku môže viesť k destabilizácii v oblasti, boli iba prirodzenou reakciou na pápežovo presvedčenie, že vojna nemôže byť prostriedkom na riešenie konfliktov.

Napriek vysokému veku a Parkinsonovej chorobe sa hlava rímskokatolíckej cirkvi nevzdávala a aktívne reagovala na aktuálne politické dianie vo svete. Ján Pavol II. vyzval 3. augusta 2003 katolíkov, aby sa snažili zastaviť sekularizáciu Európy, pretože tu má hlbšie ako inde na svete zapustené korene tradícia kresťanstva. Kresťanstvo a jeho jednota boli stále jeho prioritami. Dôkazom toho sa stala aj cesta Jána Pavla II. do Canterbury. V tomto anglickom meste sa modlil pri hrobe svätého Tomáša Becketa spolu s anglikánskym biskupom. Počas modlitieb na stolci nesedel nik. Bolo tam však položené evanjelium na znak spoločnej viery v Krista.

Na následky ťažkej choroby vo veku 84 rokov v Apoštolskom paláci vo Vatikáne 2. apríla 2005 v predvečer sviatku Božieho milosrdenstva Ján Pavol II. skonal.

Pápež Ján Pavol II. sa preslávil aj ako spisovateľ. Je autorom 14 encyklík, ktorých obsahom sú náuky, smernice a ustanovenia v oblasti viery, mravov a cirkevnej disciplíny. Medzi jeho hlavné dokumenty patrí aj 11 apoštolských exhortácií, deväť apoštolských konštitúcií a množstvo apoštolských listov.

Americký časopis Time ho v roku 1994 vyhlásil za muža roka a prestížny bruselský týždenník European Voice ho nominoval na cenu Európan roka 2002 za kampaň v prospech rozšírenia Európskej únie v Poľsku a presadzovanie kresťanských hodnôt.

Blízky vzťah so Slovenskom


Na archívnej snímke z 13. apríla 1986 pápež Ján Pavol II. objíma rabína Ríma Elia Toaffa v hlavnej rímskej synagóge. Foto: TASR/AP
Ján Pavol II. navštívil Slovensko celkovo trikrát. Po prvý raz sa tak stalo 22. apríla 1990 ešte v rámci Česko-Slovenska, keď odslúžil omšu na letisku vo Vajnoroch.

V dňoch 30. júna až 3. júla 1995 už prišiel na územie samostatnej Slovenskej republiky. V Bratislave zavítal do Dómu sv. Martina, na letisku v Janíkovciach pri Nitre ho vítalo množstvo pútnikov, potom jeho cesta smerovala do Šaštína. V Košiciach 2. júla vzdal hold protestantom zavraždeným katolíkmi v 17. storočí a jeho návšteva na Slovensku prispela k lepšiemu pochopeniu náboženského cítenia a tolerancie. K vrcholom návštevy na východe Slovenska patrilo vyhlásenie troch košických mučeníkov za svätých. Svätý Otec v homílii 2. júla 1995 vyhlásil za svätých Marka Križina, Štefana Pongráca a Melichara Grodeckého. Na Mariánskej hore pri Levoči prišlo na omšu s pápežom Jánom Pavlom II. asi 300.000 veriacich. Svätý Otec zavítal do Šaštína, kde pobudol v saleziánskom kláštore a pred bazilikou Sedembolestnej Panny Márie odslúžil omšu.

"Slovensko má veľkú úlohu pri budovaní Európy tretieho tisícročia. Dobre si to uvedomte! Je povolané ponúknuť svoj veľmi významný príspevok k pravému pokroku európskeho kontinentu svojimi tradíciami a kultúrou, svojimi mučeníkmi a vyznávačmi, ako aj živými silami svojich nových generácií. Slovensko je povolané ponúknuť Európe predovšetkým dar viery v Krista a svojej oddanosti Panne Márii," povedal dnes už svätý Ján Pavol II. Slovákom, ktorí ho v novembri 1996 prišli pozdraviť pri 50. výročí jeho kňazskej vysviacky.

Počas ďalšej návštevy Slovenska v dňoch 11.-14. septembra 2003 Ján Pavol II. zavítal do Bratislavy, Trnavy, Banskej Bystrice, Rožňavy a do bratislavskej Petržalky. V "slovenskom Ríme", do ktorého pôvodne podľa programu nemal prísť, navštívil Katedrálu sv. Jána Krstiteľa. V Banskej Bystrici celebroval pontifikálnu svätú omšu na Námestí SNP. Po omši zavítal do Kňazského seminára sv. Františka Xaverského v Badíne. Na omši v Petržalke pred Kostolom svätej rodiny blahorečil gréckokatolíckeho biskupa Vasiľa Hopku a rádovú sestru Zdenku Schelingovú.

Za 26 rokov svojho pontifikátu Ján Pavol II. vyhlásil 1345 blahorečených a 483 svätých. Od založenia Kongregácie pre kauzy svätých v roku 1588 do začiatku pontifikátu Jána Pavla II. všetci pápeži spolu vyhlásili 1210 blahorečených a 300 svätých.

Vyhlásený za svätého


Hlasy, ktoré už po jeho odchode do Otcovho domu volali po čo najskoršom vyhlásení Jána Pavla II. za svätého, boli vyslyšané 27. apríla 2014. Na pohrebe 8. apríla 2005 vo Vatikáne viacerí veriaci držali v rukách transparenty s nápisom: "Santo Subito" (Ihneď svätý). Kardinál Joseph Ratzinger na záver zádušnej homílie povedal: "Môžeme si byť istí, že náš milovaný pápež teraz stojí v Božom okne, pozerá sa na nás a žehná nám." Ján Pavol II. je pochovaný v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne.

V Kostole sv. Cyrila a Metoda v Terchovej počas pontifikálnej svätej omši bol blahoslavený pápež Ján Pavol II. vyhlásený za patróna Horskej záchrannej služby na Slovensku. Svätú omšu za účasti príslušníkov Horskej záchrannej služby (HZS) celebroval apoštolský nuncius na Slovensku Mons.Mario Giordana s ordinárom Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov Slovenskej republiky (OS a OZ SR) Mons. Františkom Drábkom.

Približne pred rokom, 27. apríla 2014, ho spolu s Jánom XXIII. svätorečil pápež František.

Dátum začiatku pontifikátu pápeža Benedikta XIV., 22. október, sa stal sviatkom blahoslaveného Jána Pavla II.

ODPORÚČAME AJ:
HOMOFÓBIA: Dva príbehy, ktorým neuveríte
Šialené mýty o sexe, ktoré sú v skutočnosti pravda
Ako zvládnuť skúškové obdobie a nezblázniť sa
Tieto štyri vety hovoria všetky mamy: Poznáte ich?

Komentáre