Život

Post Bellum spúšťa zbierku na materiál pre bojujúcich Ukrajincov

"Finančná zbierka sa aktuálne rozbieha aj na Slovensku. Združenie vyzýva verejnosť k podpore."

TASR, 3. marca 2022 13:49
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovenské občianske združenie Post Bellum zabezpečuje bojujúcim Ukrajincom ochranný a zdravotnícky materiál. Pridalo sa tým k ich sesterskej rovnomennej organizácii z Česka, ktorá vyhlásila finančnú zbierku už v prvý deň konfliktu na Ukrajine. TASR o tom informovala Vanda Hlaváčková z Post Bellum.

Finančná zbierka sa aktuálne rozbieha aj na Slovensku. Združenie vyzýva verejnosť k podpore. "Ochranný materiál je dnes v Európe takmer vypredaný. Organizácie preto spojili sily, aby získali čo najviac materiálu, ktorý je dnes pre Ukrajincov v boji najdôležitejší," skonštatovala riaditeľka Post Bellum Sandra Polovková.
Snímka z výstavy Po druhej svetovej vojne, ktorá je projektom občianskeho združenia Post Bellum SK pred Domom kultúry v bratislavskej Dúbravke. Foto: TASR Dano Veselský

Podľa združenia sú momentálne najviac potrebné nepriestrelné vesty. "Včera stovky takýchto viest odišli z Prahy priamo na miesta bojov. Súčasťou dodávky bol aj zdravotnícky materiál v hodnote 400.000 eur. Zásielky sa z Prahy do Kyjeva, Mykolaiva a Charkova dostávajú v priebehu hodín, najneskôr do jedného dňa," doplnilo Post Bellum.

Forma pomoci sa bude prispôsobovať aktuálnemu vývoju na Ukrajine. Združenie spolupracuje s odborným konzultantom a ukrajinskou ambasádou, ktorá informuje o aktuálnych potrebách. Slovenská strana rozbieha prvé dodávky zdravotníckeho materiálu, nepriestrelných viest či plynových masiek.

Post Bellum je slovenské občianske združenie, ktoré sa venuje vyhľadávaniu a dokumentovaniu príbehov pamätníkov kľúčových udalostí 20. storočia, napríklad druhej svetovej vojny či okupácie 1968.

Komentáre