Život

Novela Trestného zákona má rozšíriť ochranu psov a mačiek pred týraním

"Návrh by mal zabezpečiť aj zvýšenú trestnoprávnu ochranu zvierat, ktoré sú používané na liečebné, športové a rekreačné účely. "

TASR, 25. januára 2023 12:53
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Návrh novely Trestného zákona by mal rozšíriť ochranu psov či mačiek pred týraním. Upraviť by sa tým mala aj trestná zodpovednosť za usmrtenie spoločenského zvieraťa. TASR o tom informovala poslankyňa Petra Krištúfková (Sme rodina), ktorá spolu s ďalšími poslancami zo Sme rodina predložila zmenu na najbližšiu schôdzu parlamentu.

"Cieľom navrhovanej právnej úpravy je predovšetkým upraviť trestnú zodpovednosť fyzických osôb, ktoré usmrtia spoločenské zviera - psa a mačku s cieľom ich ďalšieho spracovania a získania produktov z nich, najmä mäsa, masti, kože, kožušiny a podobne, a to v prípadoch, keď neboli splnené zákonné dôvody na usmrtenie zvieraťa," objasnili predkladatelia v návrhu.

Zákon podľa Krištúfkovej reaguje na mnohé prípady, keď došlo k utýraniu zvierat, najmä psov v dôsledku výroby "psích mastí". Pripomína, že aktuálny trestný zákon umožňuje v tomto prípade stíhať páchateľa za týranie, ale nerieši, keď sa s protiprávne usmrteným psom či mačkou ďalej nakladá, a to spracovaním jeho ostatkov na konzumáciu a výrobu mastí. "Preto sme sa rozhodli upraviť Trestný zákon tak, aby toto konanie bolo považované za trestný čin ako usmrtenie spoločenského zvieraťa bez primeraného dôvodu," poznamenala poslankyňa.

Návrh by mal zabezpečiť aj zvýšenú trestnoprávnu ochranu zvierat, ktoré sú používané na liečebné, športové a rekreačné účely.





Komentáre