Život

Nálezy na Pustom hrade sa rozšírili o ďalšie falošné stredoveké mince

"Našlo sa tiež väčšie množstvo keramiky a zvieracích kostí z vrcholného stredoveku a tiež nálezy keramiky z doby bronzovej."

TASR, 17. septembra 2021 11:16
Na archívnej snímke nádvorie horného Pustého hradu vo Zvolene. Foto: TASR - Ján Krošlák

Opätovné nálezy falzifikátov stredovekých mincí a tiež objav múru, ktorý patrí doteraz nepoznanej stavbe, patrili medzi najzaujímavejšie objavy tohtoročnej 30. letnej archeologickej sezóny na Pustom hrade nad Zvolenom.

"Tento rok sme sa sústredili na obnovu veže vo východnej línii opevnenia horného Pustého hradu. Zároveň sme zrealizovali dve archeologické sondy, v ktorých sa opäť našli aj falzifikáty stredovekých mincí. Začiatkom 14. storočia sa totiž na hrade falšovali mince. Falšovali ich tak, že na medené jadro dávali tenký strieborný pliešok," priblížil pre TASR práce vedúci výskumu na Pustom hrade Ján Beljak. Našlo sa tiež väčšie množstvo keramiky a zvieracích kostí z vrcholného stredoveku a tiež nálezy keramiky z doby bronzovej.

V sonde na spodnej terase Dončovho hradu objavili aj múr, ktorý patrí k doteraz nepoznanej stavbe, ktorej doskúmanie sa aktuálne ešte realizuje.

Ako Beljak ďalej uviedol, v rámci archeologického výskumu sa tiež zrealizovalo odkrytie, začistenie a dokumentácia murív v rámci obnovy veže vo východnej línii opevnenia horného hradu. "Aktuálne prebieha jej stavebná sanácia, ktorá bude ukončená v priebehu septembra, a veža bude opäť sprístupnená verejnosti," konštatoval. V septembri sa tiež uskutoční dokončenie obnovy veže komitátneho hradu, na ktorej pribudne pohodlné schodisko z oceľovej konštrukcie.

"Ešte v auguste bolo dokončené vynovenie náučného chodníka, na ktorom pribudlo 21 nových informačných tabúľ s aktuálnymi informáciami o archeológii, histórii, stavebnom vývoji, flóre a faune hradného kopca," pripomenul Beljak.

Aktuálna archeologická sezóna na Pustom hrade sa koná s podporou mesta Zvolen, Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a Ministerstva kultúry (MK) SR.


Komentáre