Život

Martin Kardoš: Každý úspech sa začína prvým krokom

"Plánujete začať podnikať? Pripravte sa na to, že sa denne budete stretávať s rôznymi nástrahami. Ideálnu príležitosť získať prvý kontakt s reálnym biznisom ponúka Mentor Network Program."

Veronika Rosputinská, 11. júna 2014 8:00
Martin Kardoš Foto: Súkromný archív Martina Kardoša


Mentor Network Program ponúka študentom možnosť stretnúť sa s lídrami podnikateľského prostredia na Slovensku. Súčasťou stretnutí je aktívna participácia na poradách či pracovných obedoch riaditeľov a prezidentov medzinárodných a domácich firiem. Podujatie už 7. rok organizuje CSI Leasing Slovakia v spolupráci s Americkou obchodnou komorou v Slovenskej republike, Veľvyslanectvom USA a InfoUSA Košice. My sme sa o programe porozprávali s Martinom Kardošom, ktorý je výkonným riaditeľom CSI Leasing Slovakia.

Mentor Network Program má študentov naučiť „správnym móresom“ v oblasti podnikania. Ako konkrétne vyzerá spolupráca mentora a študenta?

Program zaručuje študentom účasť na recepcii, kde sa majú možnosť zoznámiť s viac ako 30 manažérmi z popredných firiem pôsobiacich na Slovensku. Následne im umožníme stretnúť sa tvárou v tvár s vybraným mentorom u neho vo firme. Študenti majú za úlohu pripraviť si konkrétne otázky, či už ohľadom svojej kariéry, ako správne viesť pohovor, podľa čoho si vyberať svoje budúce povolanie a mnoho ďalších tém, na ktoré by chceli dostať odpoveď.

Aké podmienky musí študent splniť, aby sa mohol stať súčasťou projektu?

Musí sa do programu prihlásiť buď sám, alebo ho musí nominovať jeho škola. Ďalej nám musí poslať životopis a motivačný list, v ktorom nám objasní, čo od programu očakáva a prečo by sme mali vybrať práve jeho. Zo všetkých prihlášok potom spolu s Americkou obchodnou komorou vyberieme tých najlepších adeptov.

Mentor Network Program 2013 Foto: Súkromný archív Martina Kardoša
Projekt zatiaľ funguje len v Bratislave a Košiciach. Plánujete ho rozšíriť aj do iných miest?

Zatiaľ zostaneme pri týchto dvoch mestách, keďže ide o čisto dobrovoľnú aktivitu. Do programu sú organizačne zapojené aj firmy, pre ktoré to nie je hlavná náplň práce. Sme radi, že program môžeme ponúknuť aspoň v týchto dvoch najväčších slovenských mestách.

Aký prínos má tento projekt pre študenta?

Koľkokrát za život má študent šancu stretnúť na jednom mieste tri desiatky riaditeľov najväčších slovenských firiem, ktorí sú tam navyše len pre neho a sú mu ochotní odpovedať na všemožné otázky? Mentori im pomáhajú nasmerovať sa na správnu cestu, povzbudzujú ich a ukazujú im, že aj oni raz začínali. Každý úspech sa začína prvým krokom.

Sám ste absolvovali mentoringový program. Čo vám dal? Ako si na neho spomínate?

Mám len samé pozitívne spomienky. Cez Mentor Network Program som sa v podstate dostal do firmy CSI v Amerike, v ktorej pracujem dodnes. Môj mentor Clark Davis bol vynikajúci líder, s ktorým som dodnes v kontakte. Navzájom sa podporujeme a radíme si.

Mentor Network Program 2013 Foto: Súkromný archív Martina Kardoša
Čo všetko tento projekt zahŕňa?

Ako už som spomenul, zaručujeme študentom účasť na recepcii a stretnutie s vybraným riaditeľom u neho vo firme. Všetko ostatné je potom už len na nich, či si navzájom sadnú a aké pokračovanie bude mať ich spolupráca. Študenti pred recepciou ešte absolvujú krátke školenie na americkej ambasáde, aby sme im trochu priblížili, čo všetko môžu očakávať, ako sa správne prezentovať a čo urobiť, aby z programu vyťažili čo najviac.

Tento rok sa do projektu zapojilo 38 špičkových manažérov. Ako sa vám podarilo presvedčiť ich, aby si vo svojom nabitom programe našli čas na prácu so študentmi?

V prvom rade ich nepresviedčame a do ničoho netlačíme. Ochotu poskytnúť svoj čas druhým musia mať v sebe zakódovanú, inak by to nemalo zmysel. Väčšinou to býva tak, že kým sa aj oni dostali na vrchol, niekto im nezištne pomohol. Pamätajú si to a sú ochotní to teraz niekomu vrátiť. Okrem toho si uvedomujú, že ak má Slovensko napredovať, musia pracovať s nastávajúcou generáciou. Študenti sú ľudia, ktorí raz zaujmú ich miesto.

Komentáre