Život

FOTO: V centre Bratislavy žiadalo mier na Ukrajine niekoľko tisíc ľudí

"Zhromaždenia na podporu Ukrajiny sa uskutočnili vo viacerých európskych metropolách vrátane Bratislavy. Cez telemost sa s demonštrantmi spojil Zelenskyj. "

TASR, 5. marca 2022 10:40
Na snímke účastníci protestného zhromaždenia Mier na Ukrajine na Námestí SNP 4. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Niekoľko tisíc ľudí na Námestí SNP v centre Bratislavy žiadalo mier na Ukrajine. Jej občanom na podujatí zároveň vyjadrili podporu.

Rečníci na zhromaždení odsúdili ruskú agresiu. Pred demonštrantmi vystúpil aj premiér SR Eduard Heger (OĽANO). "Dnes už každý môže vidieť hrôzu, ktorú pácha Vladimir Putin na Ukrajine," povedal. Vyzdvihol odvahu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ale aj Ukrajincov. "Sláva ukrajinským mužom, ktorí sa vracajú na svoje územie, aby si bránili svoju vlasť," dodal.


Bývalý minister financií Ivan Mikloš povedal, že je potrebné sankcie voči Rusku sprísniť. "Treba okamžite zastaviť nákup plynu a ropy z Ruska do celej Európy. Treba okamžite zo SWIFT-u vypnúť všetkých 300 ruských bánk," uviedol.

Zhromaždenia na podporu Ukrajiny sa uskutočnili vo viacerých európskych metropolách vrátane Bratislavy. Cez telemost sa s demonštrantmi spojil Zelenskyj. Vo svojom prejave vyzval námestia na minútu ticha za padlých brániacich Ukrajinu. "Keď zvíťazíme, bude to víťazstvo pre celý svet, víťazstvo demokracie," odkázal.



Priebeh protestu bol pokojný, dohliadala na to aj polícia.







Komentáre