Život

Brit Cook dokončil vyše 16.000 kilometrový beh cez 16 afrických krajín

"Počas 351 dní Cook zabehol vzdialenosť rovnajúcu sa približne 385 maratónom. Prechádzal cez džungle a púšte, či zóny konfliktov. Zdržala ho krádež, zranenie či problémy s vízami, píše AP."

TASR, 8. apríla 2024 11:17
Na snímke britský bežec Russ Cook oslavuje so svojimi priaznivcami po dobehnutí do cieľa v Ras Angele, najsevernejšom bode afrického kontinentu, v Tunise v nedeľu 7. apríla 2024. Foto: TASR/AP
Londýn 8. apríla (TASR) - Britský ultrabežec Russ Cook v nedeľu dokončil beh cez 16 krajín pozdĺž Afriky v dĺžke viac než 16.000 kilometrov. Trvalo mu to 352 dní, informuje TASR s odvolaním sa na agentúry AP a AFP.

Cook v nedeľu svoj výkon zavŕšil na severe Tuniska. "Som mierne unavený," uviedol tento 27-ročný vytrvalec z mesta Worthing na juhu Anglicka.

Počas 351 dní zabehol vzdialenosť rovnajúcu sa približne 385 maratónom. Prechádzal cez džungle a púšte, či zóny konfliktov. Zdržala ho krádež, zranenie či problémy s vízami, píše AP.

Vyzbieral v prepočte viac než 757.800 eur pre charitatívnu organizáciu Running Charity, ktorá sa stará o mladých ľudí bez domova, a Sandblast, ktorá pomáha vysídlením osobám z oblasti Západnej Sahary.

Cook svoj výkon začal vlani 22. apríla v Juhoafrickej republike (JAR) na najjužnejšom mieste afrického kontinentu. V Angole Cookovi a jeho tímu ukradli cestovné doklady, peniaze a vybavenie. V Nigérii musel beh prerušiť z dôvodu bolesti chrbta. Alžírsko mu nechcelo umožniť vstúpiť do krajiny, pretože nemal víza. Nakoniec zasiahlo britské veľvyslanectvo v v Alžírsku a pomohlo mu získať potrebné dokumenty.

Cook uvádza, že beh mu pomohol vyriešiť jeho problémy s psychickým zdravím, píše AP. V minulosti zabehol vzdialenosť približne 3000 kilometrov z Worthingu do Istanbulu za 68 dní.




Komentáre