Život

Bratislava predstavila novú podobu historických kúpeľov Grössling

"V legendárnom objekte budú kúpele, kaviareň i knižnica. Autormi víťazného návrhu, ktorý zachová historickú a spoločenskú hodnotu budovy a jej okolia sú architekti z talianskej Florencie."

TASR/Webmagazin.sk, 10. novembra 2020 13:43
Vizualizácia rekreačných bazénov víťazného projektu. Foto: Facebook Matúš Vallo má rád Bratislavu

Po 25 rokoch od zatvorenia historických kúpeľov Grössling v centre starej Bratislavy sa začne s jeho rozsiahlou rekonštrukciou. Na jar tohto roka vyhlásil Metropolitný inštitút Bratislavy verejnú architektonickú súťaž na ich obnovu. Podmienkou bolo zachovať nielen ich spoločenskú funkciu, ale aj historický ráz miesta oddychu, ktoré bolo celé storočie pýchou Bratislavy. Ako píše primátor Matúš Vallo na svojom Facebooku: "Mesto si dalo za cieľ, aby návrh vytvoril čo najmenej zásahov pri čo najväčšej možnej miere zachovania architektonickej hodnoty budovy. Zadanie súťaže pritom počíta s tým, že energia, ktorá bude v kúpeľoch využívaná, bude v drvivej väčšine z obnoviteľných zdrojov."
Vizualizácia rekreačných bazénov z víťazného návrhu architektonickej súťaže na obnovu legendárnych kúpeľov Grössling. Foto: Facebook Matúš Vallo má rád Bratislavu

Víťazný návrh pripravili architekti z Florencie


Záujem zapojiť sa do architektonickej súťaže bol obrovský, návrhy prišli zo 17 krajín z celého sveta. Medzinárodná porota vyberala spomedzi 77 návrhov v dvoch kolách. Víťazný návrh od architektonického tímu z Florencie OPPS Architettura (Antonio Salvi, Francesco Polci, Filippo Pecorai, Paola Chiriatti) umožní nielen obnoviť architektonický význam Grösslingu, ale aj znovuobjaviť spoločenskú a kultúrnu hodnotu, ktorú má toto miesto pre Bratislavu. "Podľa poroty návrh najlepšie reaguje na požiadavku mesta vytvoriť pokojný mestský blok. Návrh v plnej miere využíva existujúce priestory a obsahuje najmenej deštruktívnych zásahov, čím zvýrazňuje hodnotu a patinu 125-ročnej budovy a zároveň vytvára fungujúcu prevádzkovú schému kúpeľov, knižnice a kaviarne," píše ďalej Matúš Vallo.
Vizualizácia knižnice z víťazného návrhu architektonickej súťaže na obnovu legendárnych kúpeľov Grössling. Foto: Facebook Matúš Vallo má rád Bratislavu

Obnova pôvodného zasypaného bazéna i otvárateľná strecha


Návrh prinavrátil pôvodný vstup do kúpeľov z roku 1895 na nárožie Medenej a Kúpeľnej ulice. Autori počítajú aj s obnovou najstaršieho bazéna ešte z roku 1895, ktorý zasypali pri prestavbe kúpeľov v 40-tych rokoch minulého storočia. Arkády budú otvorené ako v roku 1914 a pridané budú nové konštrukcie, ktoré pracujú s rôznou mierou otvorenosti voči okoliu. Ostávajú otvorené, ale rámcujú budovu a vnútorný dvor. Priestor s tromi bazénmi rozdielnych teplôt vody prepájajú s parnou saunou, čím odkazujú na tradície rímskych kúpeľov. Ráta sa aj s obnovou otvárateľnej strechy nad plaveckých bazénom tak, ako to bolo v roku 1914. V kúpeľoch sa zachovali dva dvojplamencové kotle firmy Brunner, vyrobené v roku 1912, ktoré zostanú ako významná súčasť kúpeľov aj po rekonštrukcii.

Z celkových 8 000 m2 má bývalá administratívna časť približne 2 000 m2. Sem bude presťahovaná pobočka Mestskej knižnice z Laurinskej ulice, čo doplní pokojnú kúpeľnú atmosféru o ďalšie funkcie a pribudne tam aj kaviareň. Pri budove vznikne mestský park.
Vizualizácia prinavráteného vstupu na nárožie Medenej a Kúpeľnej ulice z víťazného návrhu architektonickej súťaže na obnovu legendárnych kúpeľov Grössling Foto: Facebook Matúš Vallo má rád Bratislavu

Rekonštrukcia Grösslingu je naplánovaná v postupných fázach. Budúci rok má začať revitalizácia parku, verejného priestoru pred budovou a postupne budú nasledovať ďalšie časti, ktoré bude mesto jednotlivo otvárať. Celý priestor je v pláne otvoriť verejnosti v roku 2025.

Komentáre