Život

KUBO je pôvodná slovenská apka s detskou digitálnou knižnicou

"Zatiaľ obsahuje 500 zdigitalizovaných detských kníh a postupne pridáva ďalšie. Prvý mesiac je pre všetkých prístup bezplatný."

TASR/Webmagazin.sk, 20. októbra 2020 10:23
Bez popisu Foto: KUBO


KUBO je originálny slovenský projekt digitálnej knižnice a streamingovej služby s detskou literatúrou. Prináša rodičom a ich deťom okamžitý prístup k množstvu detských kníh. Autori nápadu, manželia Ondrej a Janka Baginovci z Komárna veria, že digitálny svet a svet kníh sa môžu navzájom obohacovať a tak prišli s aplikáciou, čo umožní mať rodičom i deťom v mobile, či tablete stovky detských kníh, ktoré môžu čítať kedykoľvek - cestou v aute, v čakárni u lekára, alebo kdekoľvek inde. KUBO pridáva času strávenom na elektronických zariadeniach hodnotu.

"Záleží nám na výbere kvalitných diel, ktoré sprostredkujeme modernou formou. Benefitom našej aplikácie je sprístupnenie kníh v slovenskom jazyku aj zahraničným Slovákom, ktorí chcú čítať deťom v materinčine. Touto cestou sa dostanú ku knihám, ktoré pre nich v zahraničí nie sú dostupné," hovoria autori nápadu.

Foto: Kubo


"Už viac ako rok a pol robíme v malom teame túto prvú slovenskú digitálnu knižnicu pre cieľovú skupinu detí 2-8 rokov. Pomerne dlho sme plnili databázu knihami. Beletriu spracovávame v spolupráci s organizáciou LITA. Máme vlastnú edíciu KUBOpédia, v ktorej vydávame encyklopédie, didaktické knihy atď. Našou stratégiou je dávať vzdelanie a encyklopédie zadarmo každému. Spolupracujeme aj priamo so slovenskými autormi a ilustrátormi," približuje projekt detskej digitálnej knižnice Bibiana Grebeňová, ktorá na KUBOvi tiež spolupracuje.

V ponuke KUBA sú kvalitné, pekne ilustrované knihy zamerané na vekovú kategóriu detí od 2 do 8 rokov. Zatiaľ KUBO obsahuje približne 500 rôznych titulov, ale postupne pribúdajú ďalšie. Rodičia a deti tak môžu mať zo sebou nekonečnú zásobu krásneho detského čítania kdekoľvek. V novembri by mala dokonca vyjsť prvá pôvodná slovenská kniha, ktorá vyjde zároveň knižne i digitálne. Hovoríme o pripravovanej knihe autorky Zuzany Dušičkovej Timo a hviezdna obloha s krásnymi ilustráciami Adely Režnej.
V novembri vyjde prvá slovenská kniha naraz knižne aj v digitálnej podobe na Kubovi. Bude to kniha Zuzany Dušičkovej Timo a hviezdna obloha s ilustráciami Adely Režnej. Foto: Kubo

Komentáre