Život

ALICA V KRAJINE ZÁZRAKOV slávi 150ku,v USA boduje náš 40-ročný preklad

"Ako môže dievčatko zmeniť svet? Napríklad tak, že si vypýta rozprávku od fenomenálneho matematika a logika. V roku 1865 to vraj urobila malá Alica Liddellová a výsledkom je Alica v krajine zázrakov."

Tablet.TV, 19. septembra 2015 10:00
Foto: screenshot Tablet.TV
Bratislava 12. septembra (Teraz.sk) - Ako môže dievčatko zmeniť svet? Napríklad tak, že si počas plavby loďou po Temži vypýta rozprávku od fenomenálneho matematika a logika. V roku 1865 to vraj urobila malá Alica Liddellová a výsledkom je kniha, ktorá stále znovu fascinuje čitateľov po celom svete, Alica v krajine zázrakov.

Znudené dievčatko zbadá králika v elegantnom obleku s dáždnikom a vreckovými hodinkami. Nasleduje ho do brlohu, cez ktorý sa prepadne do bizarnej krajiny Bieleho Králika, Pleskopuda, či šialeného Klobučníka. Dielo Lewisa Carrolla (vlastným menom Charlesa Ludwidga Dodgsona) v tomto roku oslavuje 150 - te narodeniny.

V New Yorku sa pri tejto príležitosti uskutoční 7. a 8. októbra konferencia organizovaná Severoamerickou spoločnosťou Lewisa Carrolla (Lewis Carroll Society of North America), na ktorej nás bude reprezentovať autor jej prvého kompletného slovenského prekladu, prof. Juraj Vojtek. Spoluautorkou tohto prekladu bola Viera Vojtková.

Predprípravou na konferenciu bola podľa Vojteka rozsahovo obrovská publikácia Alica vo svete zázračných krajín (Alice in a World of Wonderlands), ktorá obsahuje preklady do 150 jazykov sveta. "Už tá skutočnosť, že dnes jestvuje v arabských jazykoch, japonštine, čínštine, svedčí o tom, že je to dielo skutočne nesmrteľné," poznamenal.

Vojtekov, dnes už viac ako štyridsaťročný preklad (z roku 1981) však zabodoval nie len textom. Fenomenálne ilustrácie Dušana Kállaya považujú usporiadatelia za jedny z vôbec najlepších, aké boli kedy vytvorené. Spomedzi 7600 publikácií práve ilustrácie Dušana Kállaya ocenili veľkou cenou Grand Prix.

Vojtek spomína, že vydanie Alice dlho meškalo práve preto, že si pôvodne oslovený ilustrátor nakoniec prácu rozmyslel. Úloha tak, našťastie, pripadla práve Kállayovi.

Pozrite si reportáž TABLET.TV


Alica na známke a vo filme

Slovenská pošta vydala tento rok známku s motívom ilustrácie akademického maliara Dušana Kállaya z knihy Alica v krajine zázrakov od Lewisa Carolla, ktorá získala cenu Grand Prix na 9. ročníku Bienále ilustrácií Bratislava v roku 1983.

WA18 archív - Na archívnej snímke scéna z filmu Alica v krajine zázrakov od amerického režiséra Tima Burtona.. Foto: TASR/AP


Film Alica v krajine zázrakov (2010) zarobil hneď v prvý deň 41 miliónov dolárov. Americká verejnosť prijala filmovú adaptáciu Tima Burtona Alica v krajine zázrakov s veľkým nadšením. Svedčí o tom kasový zisk 41 miliónov dolárov (vyše 30 miliónov eur) v deň premiéry.

Na 3D filme pracoval Burton so svojím obvyklým štábom: v hlavných úlohách sa prezentujú Johnny Depp a Helena Bonham Carterová. Alicu hrá mladá austrálska herečka Mia Wasikowska a Bielu kráľovnú zasa Anne Hathawayová.


ODPORÚČAME AJ:
Nakrúcanie seriálu Marco Polo sa na Slovensku skončilo
Kozovi film inšpirovaný jeho osudom život nezmenil
Skupina Čisté Tvary otvára s novinkou Prach prikryl nás novú etapu

Komentáre