Zdravie
Aj vy milujete zmrzlinu? Toto o nej ešte neviete
Alena Klepochová, 19. júla 2013 14:00
Výskum britských psychiatrov ukázal, že konzumentov zmrzliny ovládne rýchlo pocit šťastia, keďže obsahuje istú látku, na ktorú neodkladne reaguje časť mozgu. Platiť to však má iba o vanilkovej zmrzline, táto teória si však nájde pravdepodobne veľa odporcov z radov fanúšikov čokoládovej či ovocnej príchute. Každopádne, výskum mal ukázať, že pri konzumácii vanilkovej zmrzliny myslia ľudia výlučne na pozitívne veci. Že by bola zmrzlina novým liekom na depresie?

Poleva vraj prezradí osobnosť
Vedeli ste, že podľa toho, čím máte radi ozdobenú zmrzlinu, možno údajne odhaliť vašu osobnosť? Milovníci horúcej čokolády sú vraj optimistickí, tí, ktorí majú radi čokoládové ozdoby, sú energickí a odvážni.
Karamelovú polevu majú radi spontánni a otvorení ľudia, šľahačku s čerešňou zase tí, čo majú vlastný štýl. Orieškoví fanúšikovia majú byť tradicionalisti a tí, čo preferujú ovocie, majú byť zase zaujímaví a zábavní s chuťou do života.
Zmrzlina – potešenie aj riziko
Zmrzline málokto odolá, treba však pamätať na to, že v letných mesiacoch patrí k rizikovým potravinám. Nedávne kontroly slovenských hygienikov odhalili v zmrzlinárňach prítomnosť koliformných baktérií , kvasiniek či plesní. Našťastie, väčšina prevádzok, na ktoré si posvietili, prešla. V každom prípade pri výbere zmrzliny netreba klásť dôraz iba na výber chuti, ale aj na miesto, kde si ju kúpime.

Pozitívne však je, že zmrzlina sa nepodpisuje pod chrípku či angínu, ako si niektorí mylne myslia, keďže ide o infekčné ochorenia. Bez problémov jej môžete zjesť litre, určite neochoriete, či vás však nebude bolieť brucho, je samozrejme otázne.
Limetková zmrzlina s mätou
(recept od Sous Chefa hotela Mercure Bratislava Centrum Michala Hečka)
Suroviny:
400 ml smotana 33%
100 ml mlieko 3,5% (plnotučné)
100g cukor kryštál (môžeme použiť aj vanilkový, pre lepší efekt)
4 žĺtka (najlepšie z L-kových vajec, ak máme menšie, môžeme dať 5)
šťava z limetky (podľa chuti, pretože nie každá limetka môže byť výrazná)
kôra z limetky
cca 20g nasekanej mäty
Postup:
Zmiešame žĺtka s cukrom, až kým nezhustnú. Potom dáme zohriať smotanu s mliekom tak, aby nám mix nezovrel. Teplý mix pomaly vlievame do vyšľahaných žĺtkov za stáleho miešania.
Hotový mix precedíme znova do čistého hrnca a povaríme na veľmi nízkej teplote, pokiaľ nezhustne a nebude pripomínať hustejšiu omáčku. Potom odstavíme základ a dochutíme ho limetkovou šťavou, kôrou a nadrobno nasekanou mätou. Následne prelejeme do umelej nádoby a necháme vychladiť na izbovú teplotu. Potom nádobu zakryjeme a cez noc zmrzlinu zachladíme.
Na druhý deň vložíme nádobu do mrazničky a s elektrickým šľahačom vždy po hodine zmrzlinu premiešame, opakujeme zhruba 3-4 krát. Takto rozbijeme tvoriace sa kryštáliky ľadu a zmrzlina tak bude krémovejšia. Nakoniec necháme zmrzlinu v mrazničke úplne stuhnúť. Vyberieme zhruba 5 minút pred servírovaním, aby trochu zjemnila.