Zdravie

Aj jeden pohár vína denne zvyšuje riziko rakoviny

"O faktoroch spôsobujúcich rakovinu sa hovorí často. Vedeli ste ale, že medzi ne patrí aj alkohol?"

Zuzana Lobotková, 8. augusta 2016 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc
Pitie alkoholu spôsobuje najmenej sedem druhov rakoviny. Môže za rakovinu úst a hrdla, hrtana, pečene a hrubého čreva. Taktiež spôsobuje črevné a prsné formy rakoviny. Vedci dokonca tvrdia, že aj ľudia, ktorí pijú nízke hladiny, nesú riziko vzniku ochorenia – čo protirečí myšlienke, že pohár červeného vína môže byť pre vás dobrý.

Aj keď presný mechanizmus nie je známy, odborníci tvrdia, že majú v rukách silné dôkazy. A
90 percent ľudí si neuvedomuje, že pitie alkoholu zvyšuje riziko vzniku smrtiacej choroby. Profesorka Jennie Connorová z Ústavu preventívneho a sociálneho lekárstva pri Otago Medical School na Novom Zélande tvrdí, že alkohol spôsobil pol milióna úmrtí pacientov s rakovinou od roku 2012.

Koľko pohárikov alkoholu?


Vo vzťahu k rakovine neexistuje žiadna bezpečná úroveň pitia alkoholu. Avšak, abstinencia znižuje riziko vzniku niektorých foriem ochorenia. Predpokladané zdravotné výhody pitia – napríklad že červené víno je dobré pre srdce – vedci berú ako nepodstatné v porovnaní so zvýšeným rizikom rakoviny. Profesorka Connorová dodala, že dôkazy ukazujú vzťah medzi alkoholom a rakovinou v závislosti od dávky - inými slovami, čím viac pijete, tým väčšie je riziko.

Aj keď bolo preukázané, že alkohol predstavuje výhody pri znižovaní rizika srdcových ochorení, zdravotníci radia vyskúšať lepšie spôsoby, ako znížiť riziko problémov so srdcom, ako je napríklad schudnúť. Aktuálne odporúčanie je pre mužov prijať maximálne 14 jednotiek alkoholu týždenne, čo sa rovná siedmim pivám alebo deväť 125 mililitrových pohárov alkoholu. Ženy, ktoré pijú alkohol denne, majú o 16 až 40 percent zvýšené riziko vzniku rakoviny prsníka a úmrtia na toto ochorenie.

Z 1000 žien, ktorí nepijú, sa u 109 vyvinie rakovina prsníka. U žien, ktoré pijú 14 jednotiek alkoholu týždenne je to 126 žien, u tých, ktoré vypijú 14 až 35 jednotiek alkoholu je to až 153 žien z 1000.

Piť či nepiť?


Niektorí vedci si myslia, že alkohol vedie k rakovine, pretože poškodzuje DNA alkohol. A nespôsobuje len rakovinu pečene, ako mnoho ľudí mylne predpokladá. Prispieva k rakovine žalúdka, úst, krku, pečene, hrubého čreva aj prsníka. Alkohol vstupuje do buniek veľmi ľahko a je potom premenený na acetaldehyd, ktorý môžu viesť k poškodeniu DNA a je to známy karcinogén.

Je však otázne, či prevážia výhody abstinencie nad umierneným pitím alkoholu. Pri miernom užívaní alkoholu sú ľudia finančne stabilnejší, než pri úplnej abstinencii. Dokonca je pravdepodobnejšie, že budú cvičiť a zameriavať sa na zdravú stravu, než úplní odporcovia alkoholu. Fajčenie a pitie dohromady zvyšujú riziko vzniku rakoviny hrdla a úst viac než každý zlozvyk samostatne. Teraz je teda snahou zdravotníkov šíriť povedomie o umiernenom pití.

Pre porovnanie – iba jeden človek z piatich vie, že rakovina prsníka môže byť spôsobená pitím, v porovnaní so štyrmi z piatich ľudí, ktorí vedia, že alkohol môže spôsobiť rakovinu pečene. Zvyšovanie povedomia verejnosti môže pomôcť ľuďom robiť informované rozhodnutia o pití alkoholu.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Pravidelný režim znamená zdravšie deti
Dostali ste bozk od vášho psa? Pozor na baktérie
Koža si časté spálenie pamätá: Môže prepuknúť do onkoochorenia
Bez slnečných okuliarov nechoďte ani na krok, aj keď je zamračené

Komentáre