Zdravie

Tupozrakosť je anatomický problém, možno ho liečiť cvičeniami

"Zraku treba podľa odborníkov venovať dostatočnú pozornosť, akékoľvek jeho zhoršenie radia konzultovať s oftalmológom."

TASR, 15. novembra 2016 11:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Pravidelnú návštevu očného lekára netreba podceňovať v žiadnom veku. Zraku treba podľa odborníkov venovať dostatočnú pozornosť, akékoľvek jeho zhoršenie radia konzultovať s oftalmológom.

"Deti trápi zväčša tupozrakosť, adolescentov krátkozrakosť a ďalekozrakosť, pracujúcich syndróm suchého oka, starší majú problém pri čítaní, môžu sa u nich prejaviť príznaky sivého zákalu, častými sú aj poruchy žltej škvrny," vymenoval očný lekár Pavol Veselý.

Pri tupozrakosti je oko síce správne anatomicky vyvinuté, avšak kontakt medzi okom a zrakovým centrom nie je stopercentne funkčný. Obraz do mozgu prichádza, ale nie je ostrý.

Tento stav možno liečiť prostredníctvom rôznych cvičení. Napríklad navliekaním korálikov alebo prelepovaním lepšieho oka. "Oči sa vďaka takýmto aktivitám cibria, no bez korekcie dioptrickej chyby nie je možné tupozrakosť odstrániť," povedal Veselý.

K rozvoju syndrómu suchého oka prispieva najmä práca s počítačom a pohyb v klimatizovaných priestoroch so suchým vzduchom. Aj v tejto vekovej skupine je však častá krátkozrakosť s ďalekozrakosťou.

"Výnimkou nie je ani zelený zákal (glaukóm), môžu sa tiež vyskytnúť rôzne patologické ochorenia postihujúce sietnicu," uviedol Veselý. Jeho najčastejším symptómom je vnútroočný tlak a v praxi sa prejavuje bolesťami oka alebo nadočnicových oblúkov či hlavy.

Problémy s čítaním majú najmä ľudia po 40. roku života. Vtedy sa začína strácať schopnosť zaostrovať nablízko. "Tento mechanizmus slabne a jedinou rozumnou pomôckou v začiatočnom štádiu sú okuliare na čítanie," informoval Veselý.

Ešte starším už často nestačia len okuliare na čítanie, problémy majú s videním do diaľky. "V tejto fáze života sa začínajú jemne prejavovať príznaky sivého zákalu spôsobený zakalením šošovky," vysvetlil očný lekár. Ochorenie dokážu odborníci liečiť, nedokážu ho však vyliečiť.

Ľudia sa často obávajú úplnej straty zraku. "Avšak je potrebné uvedomiť si, že postihuje len žltú škvrnu, teda miesto najostrejšieho videnia. Postihnuté je centrálne zrakové pole, čo spôsobuje vnímanie akéhosi tmavého fľaku v centre pozornosti, no okolitý obraz je čistý a zreteľný. Napriek tomu im tento problém značne komplikuje bežný život," vysvetlil Veselý. Týka sa to podľa neho najmä ľudí nad 65 rokov.

Za nebezpečné označil i ďalšie ochorenia sietnice. Napríklad jej odlúpenie, tiež diabetickú retinopatiu, či iné metabolicko-cievne ochorenia. Mnohokrát sú však dôsledkami ochorení, na ktoré pacient trpel predtým.

ODPORÚČAME AJ:
Toto sú stravovacie tipy, ktoré zvýšia vašu šancu otehotnieť
Toto sa stane s vašim telom, keď prestanete cvičiť
Odborníci odhalili bizarné skutočnosti o našom spánku
Odradia drastické obrázky na cigaretových škatuľkách od fajčenia?

Komentáre