Zdravie

Toto sú stravovacie tipy, ktoré zvýšia vašu šancu otehotnieť

"Ak sa vy a váš partner snažíte rozšíriť svoju rodinu, mali by ste obaja skúsiť niektoré zmeny v stravovaní."

Zuzana Lobotková, 13. novembra 2016 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Jesť určité potraviny môže pomôcť zvýšiť množstvo spermií alebo opraviť hormonálnu nerovnováhu v priebehu menštruácie. Vykonanie zmien vám prinesie mnoho výhod a zvyšuje vaše šance na počatie potomka. Vajíčka aj spermie ovplyvňuje výživa na niekoľko mesiacov ešte predtým, než sú pripravené na rozmnožovanie. Jesť výživnú stravu počas tejto doby výrazne ovplyvňuje kvalitu a účinnosť tohto procesu a dáva vám ešte väčšiu príležitosť na začiatok zdravého tehotenstva.

Proteíny v každom jedle


Proteíny poskytujú stavebné jednotky v tele a sú zvlášť dôležité pre produkciu hormónov a vývoj zdravých buniek. K dobrým zdrojom bielkovín patrí hydina z voľného chovu, vajcia, jogurty, ryby (lososy a pstruhy), šošovica, orechy, semená, quinoa a červené mäso. Ak ste vegetarián, odporúča sa skombinovať strukoviny a obilniny, ktoré poskytujú optimálne množstvo bielkovín vegetariánskych. Vysoké zdroje bielkovín ideálne obsahujú aj železo a aminokyseliny L-metionín, L-arginín a koenzým Q10.

Zdravé tuky sú dôležité


Zdravé tuky sú životne dôležité pre zdravie a plodnosť, pretože podporujú produkciu hormónov a tvorbu zdravých buniek. Nájdete ich v avokáde, ľanovom oleji, orechoch, semenách a čerstvých tučných rybách. Ryby by ste však nemali jesť častejšie než tri razy týždenne, pretože môžu obsahovať znečisťujúce látky, ktoré môžu mať vplyv na plodnosť, ak sú konzumované vo veľkom množstve. Inak sú tieto potravinové zdroje vynikajúcim zdrojom vitamínu E, vitamínu D a dôležitých minerálnych látok, ako je napríklad chróm a selén.

Hlavne prírodne


Jedzte tak blízko k prírode, ako sa len dá. Tým myslíme celozrnné potraviny, ako je napríklad hnedá ryža, červená ryža, divoká ryža, quinoa, proso, pohánka, raž a ovos. Tie sú tiež vynikajúcim zdrojom vitamínu B, vrátane B12, cholínu a minerálnych látok ako je mangán, zinok a chróm.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Vo farbách dúhy


Jesť pestrú škálu ovocia a zeleniny každý deň prirodzene zvyšuje príjem dôležitých antioxidantov a fytochemikálií. Tie boli preukázané, ako skvelá podpora reprodukčného zdravia. Ide napríklad o beta-karotén z mrkvy, sladkých zemiakov a tekvice. Aj pridávanie korenia, ako je kurkuma a zázvor, do svojho varenia je vynikajúci spôsob, ako dosiahnuť prítimnosť pestrých farieb v jedálničku.

Zelená listová zelenina


Rovnako ako je výborným zdrojom kyseliny listovej, zelená listová zelenina predstavuje veľký zdroj vlákniny pre zdravé trávenie, čo pomáha zabrániť hormonálnej nerovnováhe. Príprava na pare im umožňuje zachovať si živiny. Zvýšiť svoj príjem vlákniny môžete vďaka šťavám, polievkam a kokteilom obsahujúcim zelenú listovú zeleninu.
Neponáhľajte sa

Trávenie začína v ústach a ak jete príliš rýchlo, môže sa znížiť vaša schopnosť absorbovať a využívať živiny, ktoré jedlo poskytuje. Okrem toho, keď budete jesť pomaly, umožníte svojmu telu mať k dispozícii čas, aby stihlo zaregistrovať svoju vlastnú chuť k jedlu a signály, takže je menej pravdepodobné, že sa budete prejedať.

Sezónna strava


Sezónne potraviny pestované v synchronizácii s cyklom prírody môžu zlepšiť nutričné hodnoty potravín. Sezónny jedálniček tiež znamená, že by ste mali jesť teplejšie jedlá v chladnejšom období zimných a jesenných dní a ľahšie, menej varené pokrmy v teplejšom počasí a počas jari a leta.

Potravinové doplnky


V súčasnej dobe sa z lekárskeho hľadiska uznáva, že niektoré vitamíny a minerály môžu zvýšiť vaše šance na počatie a úspešné donosenie dieťaťa tým, že podporujú hormonálnu rovnováhu, rovnako ako zdravé vajíčka a vývoj spermií. Avšak, rastúci výskum nám ukazuje, že dnešné prostredie nie je tak úrodné, aby produkovalo dostatočne výživné rastliny, ako to kedysi bolo. Mnoho potravín, ktoré jeme, boli vypestované na vyčerpanej pôde, intenzívne obhospodarovanej a zozbierané pred tým, než sú zrelé. Následne sú prepravované veľa kilometrov od zdroja pred dosiahnutím našich tanierov. V dôsledku toho, že veľká časť našich potravín chýba, je potrebné doplniť stopové minerály a vitamíny, napríklad vo forme potravinových a vitamínových doplnkov.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Odradia drastické obrázky na cigaretových škatuľkách od fajčenia?
Tekvicu treba jedávať po celý rok. Má blahodarné účinky
LEKÁRSKA ŠTÚDIA: Ženy sa v konzumácii alkoholu vyrovnávajú mužom
Prečo ženy prechádzajú menopauzou?

Komentáre