Zdravie

Tekvicu treba jedávať po celý rok. Má blahodarné účinky

"Na jeseň nás v záhradkách a obchodoch teší úroda tekvice. Všade je plno receptov na chutné tekvicové jedlá, ktoré sú navyše aj zdravé."

Zuzana Lobotková, 7. novembra 2016 12:00
Tekvicová polievka je naozaj zdraviu prospešná. Foto: Pixabay
Tekvica je plná vitamínu A, ktorý je známy tým, že bráni starnutiu. Tekvicové semienka obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, ktoré vás ochránia pred rakovinou. A odborníci tvrdia, že obsah vlákniny v tekvici môže pomôcť udržať hladinu cholesterolu v normálnej miere. Stále si myslíte, že je to len sezónna surovina? Dužina, semená a olej sú veľmi prospešné pre naše zdravie z radu rôznych dôvodov. Tu sú niektoré z nich.

Strata váhy


Nízky obsah kalórií a sacharidov. Očividne neexistuje logický dôvod, prečo by sme sa mali vyhýbať tekvici v strave. Lahodná chuť - podobná ako u sladkých zemiakov – predstavuje veľké plus pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Navyše, tekvica vás udrží sýtych dlhšie, čo zabráni túžbe po maškrtení.

Je dobrá pre vašu pokožku


Tekvica, spolu so zeleninou ako je mrkva a sladké zemiaky, obsahuje vysoké množstvo betakaroténu a ďalších karotenoidov. Tie sú zodpovedné za jej jasne oranžové sfarbenie. Betakarotén sa v tele premieňa na vitamín A, ktorý je jednou z najdôležitejších živín pre integritu kože. To umožňuje koži zostať pevnou, odolávať poškodeniu a zrýchľuje hojenie. Táto zlúčenina môže tiež pomôcť, aby sa zabránilo poškodeniu našich buniek voľnými radikálmi, ktoré môžu mať za následok starnutie.

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš


Plná prírodných antioxidantov


Tekvicový olej obsahuje veľmi vysoké množstvo prírodných antioxidantov a polynenasýtených mastných kyselín. Obzvlášť vysoká je hladina gama-tokoferol formy vitamínu E, čo je silný antioxidant. Predchádzajúci výskum ukázal, že táto zlúčenina môže znížiť zápaly a chráni pred niektorými formami rakoviny. Vedci tiež zistili, že aktivuje gény zapojené do predchádzania rozvoja Alzheimerovej choroby.

Zlepšuje náladu


Cítite sa byť na dne? Skúste tekvicové latte. Tekvica totiž jednoznačne prispieva k zlepšeniu nálady. Je plná horčíka, ktorý je zapojený v mnohých chemických reakciách v mozgu, kde môže pomôcť pri liečbe depresie a úzkosti. Predchádzajúci výskum ukázal, že nedostatok v zlúčenine znamená, že ľudia sú viac ohrození depresívnymi symptómami. Tekvicové semienka sú jedným z našich najlepších zdrojov horčíka. Je to prírodný upokojujúci prostriedok, ktorý prináša pokoj a uvoľnenie.


Ostrý zrak


Všetci sme počuli mýtus, že jesť mrkvu môže zlepšiť náš zrak. Má takúto moc práve tekvica? Je plná betakaroténu, ktorý telo premení na vitamín A, ktorý sa ďalej delí do retinolu. Poskytnutím retinolu očiam môže znamenať viac svetla. Takto sa dá totiž predchádzať degeneratívnym očným ochoreniam. Tekvica teda prispieva k zlepšeniu zraku a spomaľuje pokles funkciu sietnice, čo môže spôsobiť slepotu.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Udržuje tlkot srdca


Antioxidanty v tekvici môžu mať ochranný účinok na celé telo, vrátane nášho srdca a ciev. S vysokým obsahom vlákniny z dužiny a jadierok môžete udržať hladinu svojho cholesterolu pod kontrolou. Výskumy odhalili, že strava s vysokým obsahom vlákniny môže pomôcť k zníženiu krvného tlaku - potenciálne ide o prevenciu srdcových chorôb.


Pomáha imunitnému systému


Vďaka užitočnej porcii vitamínov A a C môže byť tekvica skvelý spôsob, ako odraziť zimné choroby. Obe živiny sú považované za zásadné pre udržanie zdravého imunitného systému. Takže všetky tie tekvicové polievky, koláče a vlastne čokoľvek chutné, sú vám naozaj na osoh.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Prvá pomoc s humorom. Michal KUBOVČÍK vás naučí, ako na to
LEKÁRSKA ŠTÚDIA: Ženy sa v konzumácii alkoholu vyrovnávajú mužom
Svrbia vás oči? Prezradíme vám, čo zapríčiňuje zápal spojiviek
Žltačka sa prejavuje nenápadne, môžu sa objaviť i bolesti pod rebrom

Komentáre