Život

Prvá pomoc s humorom. Michal KUBOVČÍK vás naučí, ako na to

"Projekt Baštrng sa od literatúry posúva k prvej pomoci. Pútavo a s humorom bude učiť ľudí zachraňovať životy."

Katarína Bačová, 20. septembra 2016 11:00
Michal Kubovčík sa vo videách zmenil na chorvátskeho zmrzlinára. Foto: youtube.com/Baštrng M. Kubovčík
SEdlácka PRvá Pomoc - SEPRP. Tak nazval Michal Kubovčík novú sériu videí v rámci svojho projektu Baštrng. Prostredníctvom zábavných scénok, príbehov a pesničiek bude na Youtube učiť, ako správne poskytnúť prvú pomoc. „Bezvedomie, šok, resuscitácia, stabilizovaná poloha, epileptický záchvat, infarkt...a mnoho iného preberieme s rovnakou radosťou a hravosťou ako tomu bolo pri povinnom čítaní,“ sľubuje. Odbornú stránku zastáva MUDr. Viliam Dobiáš, prezident Slovenského Červeného kríža, a organizácia Krajina záchrancov.
Účinne poskytnúť prvú pomoc vie podľa záchranárov len 5 percent Slovákov. Foto: TASR/Jakub Kotian

Podľa záchranárov vie účinne podať prvú pomoc len 5 percent Slovákov. „To je číslo, ktoré hovorí nielen o ľuďoch, ktorí vedia poskytnúť prvú pomoc, ale ktorí ju aj chcú poskytnúť,“ vyjadril sa Dobiáš pre TASR. Ľudia sa často zasiahnuť boja. Keď človek umiera, prvou pomocou mu ublížiť nemôžete, pripomínajú však odborníci.

V. Dobiáš: Prvú pomoc vie a chce podať iba 5% Slovákov

Zachraňovať životy učí Michal Kubovčík v roli chorvátskeho zmrzlinára. „Ty nemáš infúzie, injekcie, ty nie si doktor,“ upozorňuje v úvodnom videu, „Ty máš zdravý sedliacky rozum i dve ruky.“ Jednoduché skratky a vtipná interpretácia sú hlavnými učebnými metódami. Má tak šancu zaujať aj nižšie vekové kategórie. Youtube kanál môže suplovať i výchovu v školách, keďže prvá pomoc sa v osnovách dosiaľ nenachádza.


Projekt Baštrng získal za niekoľko mesiacov takmer 19 tisíc odberateľov na Youtube. Stand-up, projekty s celebritami aj animované príbehy zaujali študentov, ale aj učiteľov. Prvé videá sa totiž venovali predovšetkým dielam povinnej literatúry. Maco Mlieč, Margita a Besná, Mor ho či Antigona zrazu ožili. A biológovia si môžu spievať časti lebky alebo chrbtice. Michal Kubovčík vo videách nielen hrá, ale aj píše scenáre. Režisérom projektu je Karol Vosátko, o hudbu sa stará Juraj Haško.


ODPORÚČAME TIEŽ:
Starajte sa o svoje srdce, tu je niekoľko tipov
Čo zabaliť deťom na desiatu? Aj sladkosti môžu byť dobré
RETRO: Takto prebiehala oberačka v minulosti
Rytmus zložil pieseň k novému slovensko-českému filmu Pirko

Komentáre