Zdravie

Žltačka sa prejavuje nenápadne, môžu sa objaviť i bolesti pod rebrom

" V rámci prevencie treba dodržiavať osobnú hygienu a neustále dezinfikovať okolie. Najúčinnejším opatrením je očkovanie."

TASR, 2. novembra 2016 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Malátnosť, únava, bolesti hlavy či zvýšená teplota. Hoci ide o príznaky podobné chrípke, môžu signalizovať i žltačku typu A v prvých fázach. Ešte predtým, než infikovanému zožltnú bielka či koža, môžu sa tiež objaviť bolesti pod pravým rebrom, upozornili hygienici.

"Ochorenie však môže prebiehať bez príznakov choroby s vytvorením len protilátkovej odozvy," uvádza Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Lekári ju tento rok diagnostikovali 731 ľuďom. Počet ľudí ňou infikovaných posledné roky narastá. V roku 2013 ju diagnostikovali vyše 200 pacientom, predvlani 735 a vlani 883 ľuďom.

Žltačku typu A možno poznať i pod označením "choroba špinavých rúk". Prenáša sa "fekálno-orálno cestou".
Vírus, ktorý infikovaný človek vylúči stolicou, sa do druhého organizmu dostáva prehltnutím cez ústa. "Prenáša sa najmä špinavými rukami, vírusom kontaminovanými potravinami či vodou," informuje ÚVZ SR. V rámci prevencie treba dodržiavať osobnú hygienu a neustále dezinfikovať okolie. Najúčinnejším opatrením je očkovanie.

Toto ochorenie sa najviac šíri medzi marginalizovanými skupinami ľudí žijúcimi v zlých hygienických podmienkach, ľahko tam dochádza k prenosu najmä u detí predškolského a mladšieho školského veku.

ODPORÚČAME AJ:
Svrbia vás oči? Prezradíme vám, čo zapríčiňuje zápal spojiviek
V boji s nadváhou prísne diéty dlhodobo nepomôžu
LEKÁRSKA ŠTÚDIA: Ženy sa v konzumácii alkoholu vyrovnávajú mužom
Rozdeliť či nerozdeliť siamské dvojíčky?

Komentáre