Zdravie

Rozdeliť či nerozdeliť siamské dvojíčky?

"Nedávno svet potešila správa o úspešnom oddelení siamských dvojčiat, ktoré boli spojené hlavami. Telesné spojenie súrodencov je vždy komplikované, operácia trvala 20 hodín."

Zuzana Lobotková, 28. októbra 2016 9:00
Na archívnej snímke siamské dvojičky Scarlett (vľavo) a Ximena Hernandezové - Torresové v nemocnici v americkom Corpus Christi. Desaťmesačné siamské dvojičky, ktoré sa narodili zrastené od pása dolu, oddelili v utorok 12. apríla 2016 počas náročnej operácie lekári v Texase. Foto: TASR/AP
Dvojčatá, chlapci Jadon a Ania McDonald, sa narodili spojení v oblasti čela – zdieľali časť lebky a mozgového tkaniva. Spôsobené to bolo chorobou zvanou craniopagus. Operáciu vykonalo 40 odborníkov v detskej nemocnici v Montefiore v New Yorku. Počas operácie ostali chirurgovia zaskočení a premýšľali, že so zákrokom prestanú.

Aj napriek 3D skenom zistili, že chlapci sú mozgovým tkanivom prepojení podstatne viac, než to pôvodne vyzeralo. Len 13 mesačné deti ešte čaká náročný proces zotavovania sa. Niekoľko najbližších mesiacov bude mať zásadný význam v ich budúcom živote. Je možné, že budú trpieť vývojovými problémami. Chlapci sa nikdy ani len nebatolili, nikdy nesedeli. Každý posun podstatne normálnym smerom, bude veľkým víťazstvom.

Proces začína v lone


Siamské dvojčatá sú jednovaječné dvojčatá, ktorí sú fyzicky pripojené. Za normálnych okolností by sa z nich stali identické dvojčatá. To by bolo v prípade, že by sa embryo rozdelilo na dve časti krátko po oplodnení. Ale pri spojených dvojčatách sa tento separačný proces pred jeho dokončením zastaví.

Embryá identických dvojčiat sa začnú oddeľovať po ôsmich až dvanástich dňoch po oplodnení. Niektorí odborníci tvrdia, že keď tento separačný proces začína neskôr, medzi trinástym a pätnástym dňom po oplodnení, má to za následok vznik siamských dvojčiat. Je tu aj teória, že siamské dvojčatá môžu vyplynúť z vajíčka, ktorá sa v procese rozdelí úplne, ale potom sa opätovne spojí dohromady.

Siamské dvojčatá sa vyskytujú v asi jednom z 200 000 prípadov živo narodených detí. Mnoho z nich však neprežije ani prvý deň svojho života a odborníci odhadujú, že 40 až 60 percent siamských dvojčiat sa narodí mŕtvych.

Dvojčatá s chorobou craniopagus sú zriedkavé, tvoria iba dve percentá prípadov. Táto operácia dvojčiat spojených lebkou a časťou mozgového tkaniva bola 59. v poradí od roku 1952. A v podstate bolo zázrakom, že sa chlapci dožili 13 mesiacov.

Štrnásť rokov spolu


Špecifický prípad siamských dvojičiek spojených hlavami predstavujú sestry Veena a Vani z Indie. Dievčatá nechali rodičia po narodení v nemocnici s tým, že sa po ne vrátia, keď budú oddelené. Na zákrok však nemali dostatok financií, a tak ich tam nechali. Veena a Vani teda vychoval nemocničný personál. Majú štrnásť rokov a oddelenie by dnes predstavovali príliš veľké, a neustále rastúce, riziko.

Lekári z indickej nemocnice sa snažia nájsť odborníka, ktorý by dievčatá rozdelil. Výhodu je, že má každá samostatný mozog. Ich krvné obehy sú však tak prepojené, že by mali pri jednej operácii vysoké riziko úmrtia. Zdieľajú totiž jednu hlavnú tepnu. Odborníci z Londýna veria, že päť zákrokov rozložených do jedného roka. Tu vidia až 80-percentnú šancu na prežitie oboch dievčat. Miestna nemocnica má našťastie potrebné vybavenie. Ostáva len dúfať, že oba prípady dopadnú pozitívne.
Zdroj: livescience.com, dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Poznáte tieto bylinky? Pomôžu vyliečiť vredy alebo nadúvanie
Rakovina prostaty: Potrebujú všetci muži PSA test?
Dokáže to každý: Takto sa môžete chrániť pred infarktom a mŕtvicou
Prečo ženy prechádzajú menopauzou?




Komentáre