Zdravie

Poznáte tieto bylinky? Pomôžu vyliečiť vredy alebo nadúvanie

"Bylinkárstvo je starobylá forma medicíny, ale je tu mnoho pochýb o tom, či funguje. O výsledkoch pôsobenia niektorých byliniek sa však nedá pochybovať."

Zuzana Lobotková, 26. októbra 2016 11:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič
Bylinkárstvo je starobylá forma medicíny, ale často je hádzaná do jedného z vreca spolu s tradičnou čínskou medicínou. A považované sú za šarlatánstvo. Byliny a rastliny môžu byť použité na liečenie širokej škály ochorení, od popálenín, vredov, nadúvania, bolesti hrdla, nespavosti a kožných problémov. Odborníci však varujú, že brať bylinné doplnky bez predchádzajúcej konzultácie s lekárom môže byť v súčinnosti s niektorými liekmi škodlivé. Sú však bylinky, o ktorých liečivých účinkoch, sa nedá dohadovať.

Mäta


Jedná sa o veľmi obľúbený bylinný liek. Mätový čaj, vyrobený z infúzir listov, podporuje trávenie, zbaví vás koliky a nadúvania. Môže tiež zmierniť menštruačné bolesti. Esenciálny olej sa získava destiláciou lístkov a môže zmierniť zachrípnutie, zápal prínosových dutín, astmu a zápaly. Je to tiež mierne diuretikum.

Echinacea


Táto fialová rastlina je pôvodom z Ameriky. Koreň sa používa na výrobu liečivých prostriedkov, ktoré podporujú imunitný systém a odrážajú infekcie. Tinktúra z tejto bylinky sa používa na liečbu vredov, chrípky a zápalu mandlí. Môže byť tiež používaná aj ako ústna voda. Homeopatická echinacea sa používa na liečbu otravy krvi, zimnice, bolesti a nevoľnosti.

Cesnak


Ilustračné foto Foto: TASR

Jedná sa o štipľavú pochutinu, ktorá nie je priamo bylinka. Je však zdraviu prospešný. Môže byť konzumovaný denne alebo braný vo forme tabletiek. Je to prírodné antiseptikum a prispieva k podpore imunitného systému. Pri pravidelnom užívaní môže pomôcť k odvráteniu kašľa a prechladnutia. Je tiež účinný proti zápalu prínosových dutín a črevných parazitov. Čerstvá šťava z cesnaku je prírodný liek na kožné plesňové infekcie. Môže zohrať úlohu v prevencii niektorých druhov rakoviny, vrátane rakoviny žalúdka.

Pupalkový olej


Získava sa zo semien natívneho amerického kvietku. Tento olej obsahuje gama-linelovú kyselinu, čo je typ omega-6 mastnej kyseliny, ktoré zmenšuje stuhnutosť kĺbov. Odborníci predpokladajú, že pomáha sústredeniu a zlepšuje myšlienkové pochody.

Aloe vera


Táto tropická šťavnaté rastlina obsahuje gél, ktorý sa dá vylisovať z jej listov. Gél môže zmierniť bolesť z popálenín a odrenín. Je tiež antimykotikum a antibakteriálny a upokojuje ekzémy. Ústna voda s aloe vera je dobrá pre boľavé ďasná. Tinktúru môžete užívať na úľavu od zápchy, aj keď aloe vera sa nesmie užívať vnútorne v priebehu tehotenstva.

Sedmokráska


Na snímke Sedmokráska obyčajná Foto: TASR - Roman Hanc

Táto malá kvetina rastie v celej Európe a kvety a listy sa používajú v bylinkárstve. Čerstvé listy sa konzumujú na zmiernenie príznakov migrény. Sedmokráska môže byť užitočná na zníženie bolesti pri artritíde a menštruačných bolestí, ale môže dôjsť k nevoľnosti a zvracaniu. Túto bylinu nesmú užívať tehotné ženy.

Nechtík


Táto populárna záhradná kvetina má širokú škálu použitia v medicíne, ale je užitočná najmä na kožné a očné problémy. Môže upokojiť zapálené škvrny na pokožke a boľavé kŕčové žily. Užívaný ako čaj pomáha zmierniť menštruačné bolesti, ale poslúži aj na zmiernenie bolesti v krku. Ako pleťová voda bojuje s plesňovými infekciami. Okvetné lístky nechtíka sa môžu konzumovať za surova – hodia sa šalátov alebo k ryži.

Ginko


Ginko dvojlaločné Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Ginko pochádza z listov stromu pôvodom z Číny. Účinné látky, flavónové glykozidy, pomáhajú k zvýšeniu prietoku krvi a zlepšeniu krvného obehu. Je prospešné pre zlepšenie stavu pamäti. Treba si však pozor, pretože ginko riedi krv, čo môže v niektorých prípadoch spôsobiť krvácanie z nosa.

Zázvor


Koreň rastliny sa používa na výrobu extraktov a olejov. Zázvor pomáha zabrániť nevoľnosti a chráni žalúdok proti vredom. Taktiež obsahuje aktívne zložky s bolesť tlmiacimi vlastnosťami. Nemal by byť používaný ľuďmi trpiacimi na žlčníkové kamene.

Arnika


Ide o žltý kvet, ktorý rastie na horách. Je často používaný ako homeopatický liek. Môže pomôcť zmierniť šok a bolesť po nehode. Okrem toho pomáha telu, aby sa začalo liečiť samo. Arniková masť môže byť aplikovaná priamo na pomliaždenú oblasť, aj keď nie na porušenú kožu, pretože by to mohlo spôsobiť ďalšie zápaly.

Hamamel


Na snímke hamamel mäkký. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Hamamel sa extrahuje z kôry a lístia malé amerického stromu. Používa sa ako tinktúra alebo krém, a to na modriny, pupienky, hemoroidy a kŕčové žily. Ako obklad môže zmierniť opuchnuté unavené oči. Nemal by byť používaný interne.

Kadidlo


Táto živica sa získava z kôry stromu kadidlovník, ktorý môžeme nájsť v severnej Afrike a Arábii. Vo forme oleja sa používa na zmiernenie úzkosti a napätia. Má tiež antioxidačné vlastnosti, bojuje proti starnutiu a pomáha liečiť vredy a kožné rany. Pri naparovaní môže zmierniť zápal priedušiek a kašeľ. Používa sa aj na liečbu cystitídy a menštruačných ťažkostí.

Harmanček


Táto rastlinka s vejárovitými listami a kvetmi podobnými sedmokráske rastie divoko po celej Európe. Harmančekový čaj má upokojujúce účinky a pomáha zmierniť nespavosť. Ako esenciálny olej má tiež upokojujúci účinok na nervový systém. Napomáha pri zažívacích ťažkostiach a znižuje účinok menštruačných problémov, ako sú návaly horúčavy, zadržiavanie tekutín a bolesti brucha.

Ylang ylang


Jedná sa o malý tropický strom, ktorý rastie na Madagaskare, v Indonézii a na Filipínach. Silica sa získava z kvetov a môže byť použitá v kúpeli, na masáže alebo do aromalámp. Má upokojujúce účinky na nervový systém a pomáha predchádzať hyperventilácii a búšeniu srdca. Údajne má ísť o pomocníka na sexuálne problémy a impotenciu u mužov. Taktiež môže mať tiež afrodiziakálne účinky.

Tea tree


Tento štipľavý liek sa extrahuje z listov a vetvičiek z čajovníkového stromu, ktorý rastie v Austrálii. Je to silná antiseptická látka a môže byť použitá na čistenie rán. Má tiež antivírusové a antibakteriálne vlastnosti, rovnako ako pôsobí odpudzujúco na parazity. Používa sa na liečbu kožných ochorení a môže zmierniť kožné problémy, ako je akné, ekzémy a dermatitída.

Dioskórea


Dioskórea huňatá je mexická rastlina. Používa sa z nej koreň, ktorý by mal zmierniť menštruačné bolesti, symptómy menopauzy a vaginálnu suchosť. Tento homeopatický liek sa používa aj pri bolestiach brucha a obličkovej kolike. Hovorí sa, že funguje dobre pri perzistentných alebo opakujúcich sa problémoch.

Levanduľa


Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Levanduľa má antiseptické vlastnosti, tak je ideálna na potretie miesť po poštípaní hmyzom, popáleninách alebo iných zraneniach. Taktiež je veľmi upokojujúca. Niekoľko kvapiek levanduľového oleja na vankúš môže podporovať hlboký spánok. Používa sa v odparovači a pôsobí ako prírodný repelent. Kvety levandule môžu byť zaliate ako bylinný čaj, kedy pomáhajú znižovať stres.

Ľubovník bodkovaný


Jedná sa o európsku rastlinu, ktorá sa používa na liečbu depresie, úzkosti a nervovej bolesti. Pred užitím tejto byliny sa vždy poraďte so svojím lekárom, pretože môže mať vplyv na účinok iných liekov na predpis, vrátane lieku proti rakovine – cyklofosfamidu. Nikdy ho neužívajte po dobu dlhšiu ako jeden mesiac, pretože môže spôsobiť abstinenčné príznaky.

ODPORÚČAME AJ:
Rakovina prostaty: Potrebujú všetci muži PSA test?
Dokáže to každý: Takto sa môžete chrániť pred infarktom a mŕtvicou
Ako sa pripraviť na darovanie krvi
Čo môže byť za častými bolesťami hlavy

Komentáre