Zdravie

Odborníci odhalili bizarné skutočnosti o našom spánku

"Spánok potrebujeme pre zdravé telo a myseľ. O tom sa pochybovať nedá. Ale vedeli ste o spánku tieto veci?"

Zuzana Lobotková, 9. novembra 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Spať potrebujeme všetci a nedostatok je spojený s depresiou a poruchami správania. Málo dobrého nočného spánku tiež súvisí s niektorými chorobami, vrátane obezity, srdcových ochorení a cukrovky. Priemerne spíme 6,8 hodiny za noc, čo je oveľa nižšie ako 7 až 9 hodín denne, ako odporúčajú ľuďom medzi 18 až 64 rokov. Prvým krokom k lepšiemu spánku je porozumenie.

Keď snívate, ste paralyzovaný


Aj keď stále môžete hýbať svojimi končatinami, keď ste v prvých fázach spánku, ste úplne bezmocný, keď prejdete do REM (Rapid Eye Movement) fázy. Vtedy sa vám niečo môže snívať. Celú noc prechádzate cez fázy spánku a doba REM fázy zvyčajne trvá asi 25 minút, než upadnete späť do plytkého spánku a dokonca aj krátkej bdelosti.

Paralýza počas REM fázy nastáva, pretože nervy v svaloch sú dočasne prerušené, takže nervové impulzy nemôžu cestovať do svalov. A dôvod? Keby to tak nebolo, doslova by ste predvádzali dej svojho sna. Existujú niektorí ľudia, ktorí majú poruchu a môžu sa pohybovať počas REM fázy spánku a mlátia okolo seba, čím môžu zraniť seba alebo svojich blízkych.

Prebudíte sa vyšší


Nie je to len príbeh starých materí. Platí to pre nás všetkých. Ležať horizontálne po celé hodiny umožňuje kostrovej konštrukcii, chrupavkám a svalom, aby sa o milimetre natiahli. Takže keď sa zobudíte v dopoludňajších hodinách, ste nepatrne vyššií asi na jednu hodinu. Deti rastú najviac počas hlbokého spánku, čo je jediný prípad, kedy telo uvoľňuje hojné množstvo ľudského rastového hormónu. Keď už sme vyrastení, rastový hormón neplní túto funkciu, aj keď má vplyv na chuť do jedla a podporuje imunitný systém po celý váš život.

Aj vaše bunky sú ospalé


Predpokladalo sa, že len mozog potrebuje oddych, aby si dokázal uchovávať spomienky. Nedávny výskum ukázal, že všetky bunky v tele potrebujú spánok - čas, kedy metabolizmus spomalí - vrátane tukových buniek. Vedci zistili, že keď nedostanú svoj odpočinok, tukové bunky stratia až 30 percent svojich schopností reagovať na inzulín, hormón, ktorý reguluje energiu. To by mohlo viesť k diabetu a ďalším metabolickým poruchám.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Alkohol je nepriateľ dobrého spánku


Trochu alkoholu pred spaním by vám nemalo ublížiť. Avšak, veľa ľudí si myslí, že im pomôže zaspať. Energetické nápoje a alkohol sú ako kokaín. V jednej štúdii tínedžeri po požití mixu energetických nápojov s alkoholom reagovali, ako keby boli na kokaíne. Potenciálne smrtiaca kombinácia kofeínu a alkoholu spúšťa presne rovnakú reakciu v mozgu mladého človeka. Rovnako ako drogy triedy A to môže mať zničujúci vplyv na chemickú rovnováhu v mozgu, ktorá trvá dlho do dospelosti.

Aj keď vám alkohol pomôže veľmi rýchlo zaspať, nebudete mať dobrý pokojný spánok. Alkohol sa metabolizuje v tele veľmi rýchlo, takže jeho sedatívny účinok odznie a budete mať nepríjemné abstinenčné príznaky - zvyčajne okolo 2 hodín ráno. Štúdie tiež ukazujú, že konzumácia alkoholu zvyšuje množstvo hlbokého spánku, ale znižuje množstvo všetkých dôležitých REM fáz spánku, čo je doba, kedy sú údaje o dni spracované a uložené v mozgu. Nedostatok REM spánku môže mať škodlivý vplyv na koncentráciu, motoriku a pamäť.

Vplýva na vašu prácu a naopak


Pracovníci na smeny majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť zlým spánkom. Chronicky zlý spánok ovplyvňuje 60 až 80 percent pracujúcich na smeny a jedným z dôvodov by mohlo byť to, že ľudské telo v skutočnosti nie je navrhnuté tak, aby bolo aktívne v noci. Všetci majú vnútorné telesné hodiny, ktoré nasledujú pravidelné vzory, ktoré v priebehu 24 hodín pozmeňujú rad dôležitých funkcií, ako je telesná teplota, srdcová frekvencia, krvný tlak, rýchlosť dychu a hormonálna produkcia. Telo sa nikdy neprispôsobí zmenám v spánku a bdení počas práce rozloženej na smeny. Môžu sa však vyskytnúť niektoré čiastkové úpravy v priebehu po sebe idúcich smien, ale návrat k normálnym vzorom sa zvyčajne rýchlo objaví počas dní voľna.

Príliš málo spánku súvisí s ochoreniami


Nedostatok spánku má mnoho zlých dopadov na zdravie, vrátane obezity, hypertenzie a diabetu. Zvyšuje riziko rakoviny prsníka žien až o 60 percent. To je preto, že melatonín, hormón produkovaný v mozgu počas spánku, ktorý reguluje vnútorné hodiny tela, hrá kľúčovú úlohu v prevencii nádorov prsníka potlačením množstva uvoľňovaného estrogénu. Okrem toho málo spánku zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Priveľa spánku skracuje život


Myšlienka spať ako nemluvňa (novorodenci potrebujú okolo 17 hodín spánku každý deň) môže znieť lákavo, ale príliš veľa spánku nie je dobré pre vaše zdravie. Ľudia, ktorí si doprajú veľmi málo spánku a ľudia, ktorí si naopak doprajú veľa spánku, majú väčšiu pravdepodobnosť, že zomrú predčasne než ľudia, ktorí v priemere spia asi 7 až 8 hodín. Dôvodom môže byť výrazný vplyv na metabolizmus. Ten predsa ovplyvňuje väčšinu procesov v tele.



Čím bohatší ste, tým lepšie spíte


Štúdia spánku odhalila, že ľudia, ktorí zarobili viac, spali lepšie než tí, ktorí zarobili menej alebo boli nezamestnaní. Možno vás to ani neprekvapuje. Nezamestnaní a ľudia s nízkym príjmom zažívajú napätie a obavy, ktoré môžu spôsobiť poruchy spánku. Aj vaše fyzické prostredie môže ovplyvniť váš spánok. Ak máte spať na pohovke alebo žijete v byte s tenkými stenami, je viac pravdepodobné, že vás v noci niečo bude rušiť, ako keď žijete v rodinnom dome v pokojnej štvrti. Bohatí ľudia majú tendenciu prijať zdravší životný štýl a stravu, čo tiež prispieva k dobrému spánku.

Ilustračná snímka Foto: TASR/Branislav Račko


Matky sa veľmi nevyspia


Nedávny výskum ukázal, že čerstvé matky strávia okolo 20 percent viac času hore počas prvých šiestich týždňov po pôrode, než je priemer. Väčšina nových mamičiek sa jednoducho musí zmieriť s prerušovaným spánkom. Niektoré ženy krátko po pôrode trpia postnatálnou nespavosťou, kedy nedokážu zaspať po nočnom kŕmení. A aj nedostatok spánku môže viesť k popôrodnej depresii. Väčšina žien je schopná vrátiť sa do svojej obvyklej spánkovej rutiny akonáhle ich dieťa začne spávať celú noc. Pre iné matky sa však zmes psychických a fyzických zmien postarajú o to, že sa tento problém stane zvykom.

Mizerný spánok dospievajúcich


Podľa výskumu takmer štvrtina tínedžerov zaspáva pri televízii, počítači alebo iných technických zariadeniach viac ako raz týždenne. Toto správanie podnecuje nárast nekvalitného „odpadového spánku“. Ide o jednoznačne znepokojujúci trend, na ktorý by si každý mal dať pozor.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Odradia drastické obrázky na cigaretových škatuľkách od fajčenia?
Tekvicu treba jedávať po celý rok. Má blahodarné účinky
Toto je osem najnebezpečnejších vírusov na Zemi
Pri nehodách treba najskôr ošetriť nekričiacich, tehotné ženy a deti

Komentáre