Zdravie

Pri nehodách treba najskôr ošetriť nekričiacich, tehotné ženy a deti

"Laická prvá pomoc je dôležitá. Závisí od nej zdravotný stav pacienta pri ďalšom poskytovaní neodkladnej zdravotnej starostlivosti. "

TASR, 7. novembra 2016 11:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Svedok dopravnej nehody nikdy nemá váhať či podať alebo nepodať prvú pomoc. Poskytovať ju treba vždy s prihliadnutím na svoje možnosti, schopnosti a vedomosti, poukazuje záchranár Tomáš Mydlo.

Laická prvá pomoc je podľa neho dôležitá. "Závisí od nej zdravotný stav pacienta pri ďalšom poskytovaní neodkladnej zdravotnej starostlivosti" povedal Mydlo. Má to však svoje zásady, ktoré treba dodržať.

Vždy treba zachrániť najprv ťažko zranených pacientov. "Riadime sa pravidlom, že ošetrujeme najskôr nekričiacich, veľmi krvácajúcich, tehotné ženy a deti," vysvetlil Mydlo. Potom nasledujú ostatní podľa posúdenia závažnosti ich poranení.
Prvú pomoc treba poskytnúť vždy. Ak máte s ňou problémy, cvičte ju skôr, ako sa dostanete do kritickej situácie. Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Svedok dopravnej nehody by mal zapnúť pri zastavení auta štyri výstražné svetlá. Na sebe musí mať reflexnú vestu, nesmie zabudnúť ani na výstražný trojuholník. "Potom treba z vozidla vziať autolekárničku, mobil a ísť skontrolovať miesto udalosti a zistiť počet zranených," informoval Mydlo. Radí privolať prvú pomoc na čísle 155 alebo 112, operátor potrebuje vedieť, kedy sa udalosť stala, čo sa stalo a kto volá.

Operátor sa podľa Mydla bude pýtať, preto mu svedok nehody ako prvý nemá skladať telefón, hovor ukončuje vždy záchranár. "Do príjazdu záchranky treba poskytnúť prvú pomoc v rámci svojich možností, osoby z auta vyslobodzujeme len v prípade, že im hrozí ďalšie nebezpečenstvo, alebo ak je potrebná podpora ich vitálnych funkcií," upozornil Mydlo. Po príchode záchranárov má potom svedok nehody opäť informovať o počte zranených o poskytnutí prvej pomoci a postupovať podľa pokynov.

Tento rok sa stalo asi 10.500 dopravných nehôd. Vyplýva to zo štatistík Prezídia Policajného zboru (PZ). Na cestách treba byť podľa polície obozretný najmä počas jesene a blížiacej sa zimy. Cyklisti a motocyklisti nesmú zabúdať na reflexné prvky.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Prvá pomoc s humorom. Michal KUBOVČÍK vás naučí, ako na to
LEKÁRSKA ŠTÚDIA: Ženy sa v konzumácii alkoholu vyrovnávajú mužom
Svrbia vás oči? Prezradíme vám, čo zapríčiňuje zápal spojiviek
Žltačka sa prejavuje nenápadne, môžu sa objaviť i bolesti pod rebrom

Komentáre