Zdravie

Ľudia žijú o 10 rokov dlhšie ako kedykoľvek predtým

"Po celom svete žijú muži až do veku 69 rokov, ženy dokonca do 75 rokov. A pritom kedysi ľudia žili maximálne do tridsiatky."

Zuzana Lobotková, 4. novembra 2016 12:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok
Naše zdravie sa zlepšuje a žijeme dlhšie ako kedykoľvek predtým. Dokonca aj v niektorých z najchudobnejších krajín sveta od roku 1980 stúpla priemerná dĺžka života o 10 rokov. Zdravá dĺžka života - počet rokov, ktorý človek žije v dobrom zdravotnom stave - tiež rastie. Tá však vzrástla len o šesť rokov. Žijeme teda dlhšie, ale nie v lepšom zdraví.

Je to o peniazoch?


Odborníci veria, že stav je spôsobený veľkým poklesom úmrtnosti na mnohé infekčné ochorenia, vrátane HIV/AIDS, malárie a hnačky. Množstvo ľudí, ktorí zomierajú na kardiovaskulárne choroby a rakovinu, klesá, avšak pomalším tempom. Ale neprenosné choroby, ktoré majú pôvod v životnom štýle, ako sú srdcové choroby, mŕtvica a cukrovky, spôsobujú sedem z desiatich úmrtí.

Christopher Murray, ktorý viedol štúdiu, povedal: „Rozvoj povzbudzuje, ale neurčuje zdravie. Vidíme krajiny, ktoré sa zlepšujú oveľa rýchlejšie, než sa dá vysvetliť ich príjmom, vzdelaním alebo plodnosťou. A potom sú tu krajiny, ktoré sú oveľa menej zdravé, než napovedajú ich zdroje.“ Rovnako ako dĺžku života, táto štúdia analyzovala aj 249 príčin úmrtia, 315 chorôb a zranení a 79 rizikových faktorov v 195 krajinách v rokoch 1990 až 2015.

Štúdia ukazuje hlavné faktory zlého zdravotného stavu, invalidity a úmrtia v jednotlivých krajinách. Taktiež odhadla zdravý život, čo je počet rokov, ktorý podľa očakávaní môžeme prežiť v dobrom zdravotnom stave. Zistilo sa, že zatiaľ čo zdravá dĺžka života sa v 191 zo 195 krajín zvýšila (o 6,1 rokov), nie o toľko, ako priemerná dĺžka života, čo znamená aj viac rokov s chorobami a zdravotnými problémami.

Nečakané výsledky


Medzi svetovo bohatšími regiónmi je aj Severná Amerika. Tá však mala najhoršiu očakávanú zdravú dĺžku života u mužov i žien. Diabetes, ktorý je často spájaný s ľuďmi, ktorí trpia nadváhou alebo obezitou, a problémy s užívaním návykových látok, spôsobili neprimerané množstvo zlého zdravia a predčasných úmrtí v USA. Došlo k pokroku pri znižovaní množstva nebezpečnej vody a hygienických zariadení, ale strava, obezita a užívanie drog predstavujú čoraz väčšiu hrozbu.

V roku 2015 viac ako 275 000 žien zomrelo v tehotenstve alebo pri pôrode, väčšinou z príčin, ktorým sa dá predchádzať. Úmrtnosť detí mladších ako päť rokov sa podarilo znížiť o polovicu od roku 1990, ale pokrok pri znížení novorodeneckých úmrtí bol pomalší. Bolo tiež zistené, že bolesti hlavy, ústnej dutiny, strata sluchu a zraku postihujú viac ako 1 z 10 ľudí na celom svete.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
LEKÁRSKA ŠTÚDIA: Ženy sa v konzumácii alkoholu vyrovnávajú mužom
Svrbia vás oči? Prezradíme vám, čo zapríčiňuje zápal spojiviek
Žltačka sa prejavuje nenápadne, môžu sa objaviť i bolesti pod rebrom
V boji s nadváhou prísne diéty dlhodobo nepomôžu

Komentáre