Zdravie

Toto sa stane s vašim telom, keď prestanete cvičiť

"Nie je to o vynechaní jednej hodiny spiningu alebo týždňa cvičenia počas choroby. Dlhodobejšie zanedbanie fyzických aktivít prináša účinky ako fyzické, tak aj duševné."

Zuzana Lobotková, 11. novembra 2016 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Existuje bod v živote takmer každého fitness nadšenca, kedy hodí po tréningu uterák do ringu. Môžu za to hroziace pracovné termíny alebo tvrdohlavá ručička na váhe, alebo dokonca jednoducho nuda.

To je normálne. Ale je dôvod, prečo by ste sa nemali poddať pokušeniu jednoducho prestať. Existuje veľa výhod cvičenia, ale nie sú trvalé. V skutočnosti, mnoho z týchto ťažko vydobytých benefitov začne miznúť počas dvoch týždňov bez aktivity. Čo teda môžete očakávať?

Do desať dní


Váš mozog sa môže začať meniť. Po mnoho rokov mali vedci podozrenie, že cvičenie je dobré pre váš mozog. Podľa jedného výskumu z roku 2013, môže byť schopný pomôcť kompenzovať stratu pamäti súvisiacu s vekom. Nová štúdia odhalila, že aj krátka dovolenka od vášho tréningu môže spôsobiť zmeny v mozgu. Skupina dlhodobých vytrvalostných bežcov si dala 10-dňovú prestávku. Ich následné MRI ukázalo zníženie prítoku krvi do časti mozgu, ktorá je spojená s pamäťou a emóciami. Vedci zdôrazňujú, že hoci bežci nezaznamenali žiadne kognitívne zmeny v tomto období, sú potrebné ďalšie dlhodobé štúdie.

Počas dvoch týždňov


Vaša vytrvalosť klesne a vaše životne dôležité orgány môžu protestovať. Už po 14 dňoch môžete zažívať ťažkosti pri chôdzi do schodov alebo udržiavaní kroku so svojimi kolegami počas tímbildingu pri futbale. Dôvod? Vynechávanie tréningov spôsobí pokles maximálneho množstva kyslíka, ktoré vaše telo môže použiť. Ten môže poklesnúť asi o 10 percent už po dvoch týždňoch. A bude stále horšie. Po štyroch týždňoch tento limit môže klesnúť o 15 percent, po troch mesiacoch môže klesnúť o 20 percent – a to sú konzervatívne odhady.

Dokonca aj keď si nevšimnete zmenu rýchlosti alebo sily, môže dôjsť k prudkému nárastu krvného tlaku a hladiny cukru v krvi, čo by mohlo byť pre ľudí s cukrovkou alebo vysokým krvným tlakom vážnejšie. Vedci z Juhoafrickej republiky zistili, že dvojtýždňová prestávka v cvičení stačí na vyrovnanie výhod krvného tlaku získaných za dva týždne vysokou intenzívneho intervalového tréningu. Ľudia, ktorí dosiahli zlepšenie hladiny glukózy v krvi vďaka osemmesačnej snahe o dodržiavanie zdravej stravy a aeróbnemu cvičeniu stratili polovicu tohto zlepšenia po 14 dňoch nečinnosti.

Počas štyroch týždňov


Vaša sila začne upadať. Niektorí ľudia si všimnú, že ich sila klesá zhruba po dvoch týždňoch nečinnosti, zatiaľ čo iní začnú vidieť rozdiel asi po štyroch týždňoch. Naša sila pravdepodobne klesá pomalšie ako naša vytrvalosť. Napríklad, keď sa prestanete venovať cvičeniu so záťažou, ešte budete mať zvyšky získanej sily aj o 24 týždňov neskôr.

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš


Do ôsmich týždňov


Objaví sa tuk. Začnete si všímať fyzické zmeny, a to buď pri pohľade do zrkadla alebo na váhu, obvykle po šiestich týždňoch. Dokonca aj elitní atléti nie sú imúnni voči priberaniu. Štúdia z roku 2012 priniesla zistenie, že plavci, ktorí si dopriali prestávku päť týždňov od ich výcviku, zažili 12-percentný nárast vo svojich úrovniach telesného tuku, a videl zväčšenie v ich telesnej hmotnosti a obvode pása. Mali by sme tiež poukázať na to, že títo atléti neprešli na úplne sedavý štýl života, ešte robili nejaké ľahké mierne cvičenie. Aj elitní taekwondo športovci, ktorí si dali osemtýždňovú pauzu od cvičenia, spozorovali nárast hladiny telesného tuku a zníženie svalovej hmoty.

Existuje rozdiel medzi rozchodom s cvičením nadobro a dobre mieneným odpočinkom. Hlavne nezanevrite na pohyb úplne. Či už pôjde o pravidelné prechádzky, jazdu na bicykli do práce alebo inej ľahkej aktivity. Jednoducho neskončite s pohybom a vaše telo, mozog a obvod pása sa vám poďakujú.

Zdroj: time.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Odradia drastické obrázky na cigaretových škatuľkách od fajčenia?
Tekvicu treba jedávať po celý rok. Má blahodarné účinky
Toto je osem najnebezpečnejších vírusov na Zemi
Pri nehodách treba najskôr ošetriť nekričiacich, tehotné ženy a deti

Komentáre