Zdravie
Hrozí vám ochorenie srdca? Týmto veciam sa vyhnite
TASR, 24. septembra 2015 10:00
"Ak si dáme dve deci vína alebo pollitra piva denne, nie je to na škodu. Väčšie množstvo ale organizmus ohrozuje. Soli by sme mali v dospelom veku skonzumovať maximálne päť gramov denne. Zvyšuje sa totiž krvný tlak, ktorého následkom môže byť mŕtvica či zlyhanie srdca," upozornil lekár Tomáš Kampe. Obezita je pre človeka nebezpečná najmä v brušnej oblasti.
Prevenciou srdcových ochorení by preto mal byť aktívny pohyb. Riziko kardiovaskulárneho ochorenia a s tým spojené predčasné úmrtie klesá až o 30 percent. "Štatistiky úmrtnosti by ale nemuseli byť také vysoké, ak by ľudia identifikovali prichádzajúce príznaky a včas navštívili lekára," myslí si Kampe.

Medzi najčastejšie signály ochorenia patrí bolesť v hrudi. Hoci ju podľa lekára môžu spôsobiť aj tráviace ťažkosti alebo problémy s chrbticou, netreba ju podceňovať. "Fakt, že bolesť zapríčiňujú komplikácie so srdcom, je možné spoznať podľa jej umiestnenia za hrudnou kosťou mierne vľavo či v centre hrudníka," vysvetlil. Pacienti sa tiež často sťažujú na intenzívny pocit úzkosti, ktorý spravidla predchádza infarktu, závrate či krátkodobej strate vedomia, chronickej únave alebo nevoľnosti a nechutenstvu, kedy sa hromadí krv v brušných orgánoch.
Varovať môže aj rýchly či nepravidelný tep, potenie, opuchy alebo slabosť. Úlohu v identifikácii blížiacich sa zdravotných ťažkostí hrá aj genetika. "Riziko stúpa, ak sú genetické predispozície kombinované ešte s obezitou, nízkou fyzickou aktivitou, cukrovkou alebo záľubou vo fajčení," povedal Kampe.

Prevenciou by mala byť zmena životosprávy. Do jedálnička by dvakrát do týždňa mali pribudnúť losos, tuniak alebo makrela. Obsahujú jód a 3-omega mastné kyseliny EPA a DHA, vďaka ktorým je hladina krvného tlaku v prirodzenej hladine. Pomôcť podľa lekára môžu aj špeciálne doplnky stravy obsahujúce rybí olej a nenasýtené mastné kyseliny. Správnu činnosť srdca podporujú aj horčík, vitamíny B, C a E.
"Vyhnúť sa treba prílišnej konzumácii vyprážaných, pečených a grilovaných jedál a aj tučnému červenému a bravčovému mäsu. Zvýšený príjem čerstvého ovocia a zeleniny, celozrnného pečiva, nízkotučných mliečnych výrobkov a vlákniny by mal byť, naopak, na dennom poriadku," dodal.
ODPORÚČAME AJ:
Naoko trápne príznaky v intímnej oblasti môžu ukrývať rakovinu
Osem potravín, ktoré vám spôsobujú migrénu
Ste posadnutí zdravou stravou? Možno trpíte ortorexiou
Toto sú mýty o ekzéme, ktorým ste doteraz verili
Turistika posilňuje srdce, lepšie odoláva stresu