Zdravie

Ste posadnutí zdravou stravou? Možno trpíte ortorexiou

"Väčšina z nás sa snaží zdravo stravovať. Ale, čo ak to zájde príliš ďaleko?"

Zuzana Onufer, 10. septembra 2015 11:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Ortorexia je porucha príjmu potravy. Trpia ňou ľudia, ktorí si až prehnane dávajú pozor na to, aby jedli len zdravé, čisté a tie správne potraviny. Postupným vylučovaním rôznych druhov potravy sa však človek môže dopracovať až k anorexii.

"Často to začína dobrými úmyslami a teda snahou zdravšie žiť, zdravšie sa stravovať," vysvetľuje Ramani Durvasula, profesorka psychológie z Kalifornskej štátnej univerzity. "Postupom času sa to stáva o niečo viac obsedantné so striktným zameraním na zloženie potravín, konkrétne typy jedál a sledovanie denného množstva príjmu potravy," dodáva.

Ortorexia je o psychike


Ak sa niekto vyhýba ťažkým a kalorickým jedlám, ešte nemusí byť ortorektikom. Chorobné je, ak to prerastie do extrému. Človek sa vtedy nedokáže sústrediť na nič iné, len na to, aby nezjedol nič, čo je nezdravé alebo nečisté. Má strach chodiť do reštaurácií, do spoločnosti, kde naňho všade číhajú „nečisté“ potraviny. Ortorexii zvyčajne podliehajú ľudia s nízkym sebavedomím, ľudia ľahko ovplyvniteľní a náchylní na závislosti.

"Zvýšený výskyt obezity spôsobil stigmatizáciu ľudí, ktorí sú obézni," uviedol Edward Abramson, emeritný profesor psychológie na Kalifornskej štátnej univerzite. V spoločnosti sa začal šíriť názor, že obezita je len otázkou vôle, a preto ľudia, ktorí majú problémy s hmotnosťou sú ľudia s nízkou morálkou. Ak dáte na jednu stranu mince tento postoj, logicky na tej druhej strane sú ľudia cnostní a uvedomelí, pretože si vedia kontrolovať svoju stravu a hmotnosť. Túto pochybnú teóriu ešte viac utvrdzujú rôzne výstrelky v oblasti stravovania propagované známymi osobnosťami, ako je paleo, raw foods alebo smoothies, ktoré sa stávajú doslova životným štýlom.

"Kedykoľvek som videla ľudí jesť nezdravo, okamžite som ich odsúdila. Ale nie za zlý výber potravín, ale automaticky som ich brala ako zlých ľudí,“ priznáva 28 ročná Kaila so San Jose, ktorá pred časom spadla do pasce ortorexie. Najprv to začalo pozorným čítaním zloženia potravín, ich postupným vylučovaním až to vyústilo do ortorektickej anorexie. Jej spoločenský život postupne upadal. Stratila schopnosť jesť v reštauráciách alebo ísť na rande bez toho, aby nemala paniku z nedostatku tých správnych potravín. Ak zlyhala a dala si niečo nezdravé, vyvolalo to u nej vlnu sebapohŕdania a neuróz, ktoré ju ešte hlbšie vtiahli do ortorexie.

Ako sa zorientovať v tom, čo je naozaj zdravé?


"Musíte pochopiť, že marketing potravinárskych spoločností potrebuje predávať svoje produkty. Tie veci môžu byť pre vás správne, ale aj nemusia. Musíte byť vzdelaný spotrebiteľ a počúvať aj svoje telo," radí Kaila, ktorá sa z choroby dostala a dnes pôsobí ako zdravotná trénerka.

Psychologička Durvasula jej dáva za pravdu. "Každý deň tu máme novú superpotravinu, novú diétu alebo spôsob stravovania. Kričí to na nás z časopisov, internetu, televízie. Človek je zmätený a nevie, čo je naozaj zdravé a prospešné nášmu telu.“

Zdravá strava však nie je podľa psychologičky žiadna veľká veda. "Čerstvé ovocie a zelenina, menej cukru, celozrnný chlieb namiesto bieleho pečiva, chudé bielkoviny, viac vody, menej limonády. Ak to dodržiavame, príležitostný kopček zmrzliny alebo hamburger je v pohode. Zdravý životný štýl nie je o rigidnom lipnutí na určitom stravovacom režime. Je to aj o vzťahoch a rovnováhe. Nútiť sa do hummusu a opovrhovať priateľmi, ktorí vás ponúknu kúskom narodeninovej torty nie je život,“ zhrnula Durvasula.

ODPORÚČAME AJ:
Ako zahnať nepríjedný dych? Poradíme vám
Príznak rakoviny prsníka, o ktorom ste zatiaľ nepočuli
Celulitída sa nenosí ani v septembri. Vyskúšajte našu škoricovú kúru
Prvorodené dievčatá sú tučnejšie ako ich mladšie sestry. Tvrdia vedci

Komentáre