Zdravie

Príznak rakoviny prsníka, o ktorom ste zatiaľ nepočuli

"Hrčka v prsníku nie je jediným príznakom karcinómu prsníka. Vedeli ste, že si treba dať pozor aj na jemné zmeny textúry kože?"

Zuzana Lobotková, 4. septembra 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR – František Iván
Možno si myslíte, že poznáte varovné príznaky: hrčky v prsníku, výtok z bradaviek a bolesti. Mnoho žien teda nespozornie, keď objavia na pokožke zvláštne miesta. To je však chyba. Zhrubnutá štruktúra kože je dôležitým príznakom.

Kým sa ženy bez bežných príznakov rozhodnú vyhľadať lekára, často je už neskoro. Mamogram, ultrazvukové vyšetrenie a biopsia dokážu odhaliť nádor v prsníku, často však aj rozšírené ochorenie v iných častiach sveta. Nasleduje operácia, chemoterapia a boj. Čas je v prípade rakoviny dôležitým faktorom.

Pokožka veľa napovie


Okrem najznámejších príznakov sú tu teda aj tie menej bežné. Treba ich však tiež strážiť. Patria medzi ne zmeny textúry kože, ako je jej zrnitosť alebo pomarančový vzhľad, zvraštenie, vyrážky okolo bradavky, ale aj zmeny vo veľkosti a tvare prsníka, bolesti v prsiach a podpazuší, či viac viditeľné žilky.

Doktorka Emma Pennerová sa pre dailymail.co.uk vyjadrila: „Napríklad, rakovina obmedzená na prsné kanáliky nemusí produkovať hrčku, pretože choroba sa môže rozšíriť po celej dĺžke kanálikov vnútri prsného tkaniva. Niektorí ľudia si všimnú v prsníku jamku. Dôvodom môže byť, že rakovina je naviazaná na prsné tkanivo a vyťahuje ho smerom dovnútra.“

Zmeny rozšírených žíl môžu byť znamením, že rakovina blokuje krvné cievy. Šupinatý červený ekzém v podobe vyrážok okolo bradavky je niekedy spojený s vzácnou rakovinou prsníka s názvom Pagetova choroba, ktorá začína v bradavke alebo v oblasti tmavšej pleti, ktorá ju obklopujú. Sprevádza ju svrbenie.

Nezanedbávajte kontrolu


Je nevyhnutné, aby sa ženy dozvedeli, ako majú ich prsia vyzerať normálne, aby čo najskôr spozorovali zmeny. Aj maličkosti totiž môžu pomôcť pri diagnóze. Lekári radia ženám, aby si pravidelne hmatom kontrolovali prsníky, ale netreba podceňovať aj kontrolu pred zrkadlom, a to každý centimeter prsníkov, či podpazušie a hrudník až po kľúčne kosti.

Všímať si treba aj veľkosť prsníkov – ak sa zväčšia bez zjavnej príčiny, netreba čakať. Koža na prsiach by mala byť hladká na dotyk, bradavky by sa tiež nemali meniť, začervenanie alebo šupinky sú tiež dôvodom na obavy. Odborníci tvrdia, že až pätina žien čaká pri spozorovaných zmenách na prsníkoch aj mesiac, kým vyhľadá pomoc. A aj to prichádzajú skôr s tým, že si nahmatali hrčku, ako s inými príznakmi. Príčinou môžu byť pri mnohých zmenách hormóny, ale prečo riskovať?

ODPORÚČAME AJ:
Nakazte svet úsmevom, je to jednoduché
Prekvapivé zistenie: Trauma z holokaustu sa nesie v DNA
Schizofrenik Martin: Moja choroba je dar
Pustite sa do omladzujúcej diéty

Komentáre