Zdravie

Ako zahnať nepríjedný dych? Poradíme vám

"Zápach z úst dokáže pokaziť náladu alebo sebavedomie. Od odvracajúcich sa kolegov po odstrašenie partnera, hrozby sú nepríjemné. Čo však na zlý dych naozaj zaberie?"

Zuzana Lobotková, 7. septembra 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Dýchnuť si do dlane a ovoňať? Táto metóda je vraj neúčinná. Miesto toho si oliznite vnútornú stranu zápästia alebo sa lyžičkou dotknite jazyka. Počkajte, kým sliny zaschnú a následne zápästie alebo lyžičku ovoňajte. Zapáchajúci dych sa totiž ukáže aj v slinách.

Čo by mohlo byť príčinou zlého dychu


Baktérie spôsobujúce pach pochádzajú hlavne z baktérií rozkladajúcich v ústach jedlo. Vznikajú zlúčeniny síry. Vôňa dychu sa za celý deň mení, tak sa pre istotu skontrolujte aj tri alebo štyrikrát denne.

Už samotný pohľad na jazyk môže byť dobrým meradlom čistoty v ústach. „Ak je jazyk pokrytý bielou farbou, znamená to, že nie ste úplne v poriadku. Existujú však aj ľudia, ktorí majú prirodzene belší jazyk,“ povedala pre dailymail.co.uk zubná lekárka Uchenna Okoyeová.

Ružový a lesklý jazyk, na druhej strane, je známkou dobrého zdravia ústnej dutiny. Ani používanie dentálnej nite a ústnej vody nie je najlepším ukazovateľom, či dych človeka vonia.

Tretina ľudí si neuvedomuje, že prísna diéta alebo intenzívne cvičenie môžu mať vplyv na vôňu dychu. Napríklad dehydratácia vedie k menšiemu množstvu slín, ktoré by očistili ústnu dutinu od zubného povlaku. Vynechanie raňajok môže byť taktiež príčinou. Ráno treba pomôcť stimulovať tvorbu slín, ktoré sa vyčerpali počas spánku. Preto ranný dych nevonia.

Všetky diéty, ktoré spôsobujú, že telo odbúrava tuky, tiež spôsobuje takéto problémy. Nízkosacharidová strava, Atkinsova diéta a podobne zanechajú telo v stave ketózy (metabolický stav, kde väčšina dodávok energie v tele pochádza z ketolátky v krvi), ktorá má za následok nepríjemný zápach z úst. Aj zmena pH v tele má za následok zápach z úst. Preto, lietanie v lietadle, pri ktorom sa kvôli zmenám tlaku mení aj aktivita slinných žliaz, pitie kávy alebo alkoholu môže spôsobiť zápach. Dychu neprospievajú ani sladkosti.

Čo robiť?


Zdesenie zo zápachu z úst mnoho ľudí privedie k mentolkám. Tie však obsahujú aj cukor, ktorý napomáha množeniu baktérií spôsobujúcich zápach. Je to začarovaný kruh. Žuvačky a mentolky problém len dočasne maskujú, problém však neriešia.

Skúste si trochu zubnej pasty votrieť pozdĺž zubov s abrazívnou tkaninou. Tak znížite bakteriálnu záťaž a teda aj zápach. Vyhýbať by ste sa mali silno chutiacim potravinám, ako je cesnak, cibuľa, korenené pokrmy a káva. Žuť by ste mali chrumkavé potraviny, ako sú mrkvy a jablká. Udržia zuby bez povlaku a zabezpečia vám dostatok slín. Korenia, ako je škorica, kardamóm a klinčeky, alebo bylinky, ako je petržlenová vňať, fenikel a kôpor, tiež zlepšujú zlý dych, pretože obsahujú látky, ktoré zabíjajú baktérie spôsobujúce zápach.

Avšak dobrá ústna hygiena je to, čo vám pomôže problém poraziť zápach z úst. Zdvojnásobenie príjmu vody, pravidelné a dôkladné umývanie zubov, používanie dentálnej nite, ale aj čistenie jazyka, ktorý obsahuje veľa zákutí, kde by sa baktérie mohli ukryť.

Niekedy aj ľudia, ktorí majú dobré zdravie ústnej dutiny, trpia zápachom z úst. V takom prípade by to mohli byť baktérie ukryté v podnebí ústnej dutiny. To by vám však už mal skontrolovať dentálny hygienik. V najhoršom prípade môže ísť o zdravotný problém, napríklad kyselina vracajúca sa zo žalúdka.

ODPORÚČAME AJ:
Celulitída sa nenosí ani v septembri. Vyskúšajte našu škoricovú kúru
Ako odnaučiť svojho malého agresora biť deti?
Bláznivý Brit si vyrobil súkromný vrtuľník z dronov
Prvorodené dievčatá sú tučnejšie ako ich mladšie sestry. Tvrdia vedci

Komentáre