Zdravie

Osem potravín, ktoré vám spôsobujú migrénu

"Alkohol, údené mäso a zrelé syry. Aj to u vás môže prebudiť migrénu."

Zuzana Lobotková, 11. septembra 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Ako by migréna nebola dosť hrozná, ešte sa treba aj vyhýbať možným príčinám? Problém je, že jedlo, ktoré migrénu spúšťa, sa líši od osoby k osobe. Viac o tom pre time.com prezradil doktor Lee Peterlin z Johns Hopkins University.

1. Alkohol


Víno, najmä červené, je jedným zo spúšťačov migrény. Podľa výskumníkov z Brazílie je dokonca príčinou v 30 percentách prípadov. Dôvod je stále nejasný, ale niektorí odborníci sa domnievajú, že určité zlúčeniny vo víne, ako triesloviny a flavonoidy, sú vinníkmi. Plus, pitie alkoholu môže viesť k dehydratácii, čo prispieva k bolesti hlavy.

2. Kofeín


Ak ste náchylní na migrény, možno budete chcieť prehodnotiť príjem kávy alebo sódy. Priveľké množstvo môže vyvolať migrénu, pretože kofeín pôsobí na určité receptory v mozgu, ktoré sú spojené s migrénami. Kofeín má tlmiaci efekt na bolesť, čiže môže miernu bolesť hlavy aj oslabiť. Určite to však nepreháňajte – stačia aj dve šálky denne.

3. Zrelé syry


Gorgonzola, camembert, cheddar. Zrelé syry sú obľúvené pre svoju bohatú chuť a textúru. Je teda nefér, že obsahujú látky zvané tyramíny, ktoré telo vedú práve k migrénam. Nabudúce si asi rozmyslíte, koľko týchto chutných, no pre telo náročných syrov, zjete.
Vytvrdené alebo spracované mäso

Párky v rožku, klobásy, saláma. Všetky tieto potraviny môžu posilniť migrénu. Spracované mäso môže obsahovať konzervačné činidlo s názvom dusičnan sodný a výskumní pracovníci sa domnievajú, že táto prísada môže tiež spôsobovať zmeny v chémii mozgu, ktoré prispievajú k bolesti hlavy.

4. Glutamán


V posledných rokoch sa o glutamáne sodnom veľa hovorí, a nie v dobrom. Výskumy naznačujú, že môže aj za migrény. Okrem čínskeho jedla sa však vyskytuje aj v paradajkách, syroch alebo hydrolyzovaných rastlinných bielkovinách.

5. Citrusové plody


Názory sa rôznia, no citrusové plody môžu spustiť migrénu u niektorých chorých. Ak chcete pomôcť určiť, čo je príčinou vašej migrény, lekári odporúčajú viesť si denník bolenia hlavy, a to buď v kalendári alebo v zošite. Zapisujte si migrény, ich závažnosť, čo ste v ten deň jedli, aké lieky ste užili a podobne. Možno budete môcť prispieť na obhajobu citrusov.

6. Strukoviny


Fazuľa, hrach, šošovica a iné strukoviny sú takisto podozrivé. Netrápia tak mnoho ľudí, no predsa. Štúdia z roku 2014 tvrdí, že vegáni zažívajú menej bolestí hlavy. Iste, rastlinné potraviny obsahujú protizápalové látky, ale výskumníci tiež zobrali na vedomie, že ľudia, ktorí sa dali na vegánsku stravu schudli, čo sa spájalo s migrénami.

7. Orechy


Toto jedlo tiež spadá do kategórie, ktorá ešte nie je dôkladne preskúmaná, no niektorí lekári veria, že ich treba sledovať. Ak zjete za hrsť orechov a v najbližších 4 až 12 hodinách vás rozbolí hlava, spúšťačom sú vraj orechy.

8. Čokoláda


Toto je zradné. Čokoláda nie je preukázaná ako spúšťač migrén. Niektorí odborníci sa domnievajú, že opak je pravdou, v skutočnosti, že chuť na sladké je príznak blížiacej sa migrény, nie príčinou. Ľudia v prvých fázach záchvatu migrény zažívajú chuť na čokoládu, ale potravina sama o sebe nie je zodpovedná za bolesti hlavy.
Môžete začať sledovať, ktoré potraviny sa vo vašom jedálničku objavujú, keď vás trápi migréna. Ale určite tieto jedlá hneď nevytrhnite zo svojho života. Majte na pamäti, že hladovanie alebo preskakovanie jedál môže byť ešte väčší spúšťač migrény.

ODPORÚČAME AJ:
Celulitída sa nenosí ani v septembri. Vyskúšajte našu škoricovú kúru
Ako odnaučiť svojho malého agresora biť deti?
Bláznivý Brit si vyrobil súkromný vrtuľník z dronov
Prvorodené dievčatá sú tučnejšie ako ich mladšie sestry. Tvrdia vedci

Komentáre